Hlavní obsah

Barrosa nepustili k papeži

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řim/Brusel

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso během nedávného blahořečení Jana Pavla II. marně čekal na setkání s papežem Benediktem XVI., napsal EUObserver. Přednost před Barrosem dostal předseda Evropské rady, přezdívaný prezidentem EU, Herman Van Rompuy.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Barrosova mluvčí později záležitost označila za zmatky protokolu. Příhoda však ilustruje občasný „problém“ reprezentace EU a Barrosovy ambice být viděn, i když unii navenek zastupují především Van Rompuy a šéfka zahraniční služby Catherine Ashtonová.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi k tomu minulý týden řekl, že Barroso nebyl na seznamů hostí. Setkání bylo vyhrazeno pouze pro hlavy států a vlád, a jelikož Van Rompuy předsedá summitům šéfů vlád unijních států v Bruselu, byl pokládán za vhodného zástupce EU.

Jak napsal italský deník Corriere della Sera, Barroso se s ženou a italským eurokomisařem Antoniem Tajanim 1. května marně snažili dostat do zóny pro vybrané hosty, kteří se měli setkat s papežem a políbit jeho prsten. Stráže do ní později Barrosa po intervenci jednoho biskupa pustili, ale k setkání s Benediktem už nedošlo. Barroso údajně odcházel rozezlen.

„Předseda Barroso se účastnil blahořečení papeže Jana Pavla II., protože chtěl vzdát hold jeho památce,“ uvedla Barrosova mluvčí a dodala: „Zmatky protokolu (...) nenaruší naše dobré vztahy s Vatikánem. Je to už vyřešené a za námi“.

Reklama

Výběr článků

Načítám