Hlavní obsah

Barbarství, teror - francouzské noviny vyšly v černé

Paříž
Aktualizováno

Smutek, barbarství, teror, temný den. Tato slova se objevila nejčastěji na prvních stránkách čtvrtečních vydání francouzských listů, které bez výjimky reagovaly na středeční atentát na francouzský týdeník Charlie Hebdo. Hlavní téma příspěvků je obrana svobody tisku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francouzské deníky vyšly v černé barvěVideo: Reuters

 
Článek

V deníku Ouest France se objevila karikatura s muži připoutanými ke vztyčeným tužkám s titulkem Zločin proti svobodě. L’Humanité na titulní stránce, jíž dominuje černá, napsal Vraždí se svoboda.

Le Figaro použil podobný titulek pro svůj příspěvek Zavražděná svoboda, pod nímž je fotografie dvou atentátníků střílejících ještě těsně před nastoupením do automobilu, v němž ujeli z místa činu.

Foto: repro: charliehebdo.fr, ČTK/AP

Na úvodní stránce webu satirického týdeníku Charlie Hebdo po středečním útoku zůstal pouze nápis Jsem Charlie

Ředitel redakce deníku Le Figaro Alexis Brézet svůj příspěvek nazval lakonicky Válka.

„Středeční útok na redakci francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo je válka, kterou nevedou vojáci, ale metodičtí a organizovaní vrahové. Byla vyhlášena skutečná válka islámského fanatismu proti Západu, Evropě a demokratickým hodnotám. Prvním úkolem v této situaci je sjednotit se a druhým vyzbrojit se nejdříve morálně, pak politicky a právně a potom je třeba udeřit. Bez slabosti a malomyslnosti. Jsme-li ve válce, musíme zvítězit,” napsal.

Foto: repro: liberation.fr

Titulní stránka francouzského zpravodajského serveru Libération s nápisem Všichni jsme Charlie

Deník La Libération vyšel rovněž s černou titulní stránkou a s titulkem Všichni jsme Charlie. Aujourd’hui en France se rozhodl pro fotografii zástupu lidí nesoucí heslo solidarity s oběťmi Je suis Charlie (Jsem Charlie) a pro titulek Svobodu nezavraždí.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Karikaturista Charb z francouzského satirického magazínu Charlie Hebdo.

Deník Les Echos ocenil jednoho ze zabitých karikaturistů Charba a na své titulní stránce otiskl jeho poslední kresbu. Le Télégramme na černém podkladu své první stránky otiskl jména obětí překrytá velkým Zavražděni.

Velké americké deníky karikatury neotiskly

Mnohé listy si všímají faktu, že největší americké deníky se rozhodly neotisknout kontroverzní karikatury proroka Mohameda, které se objevily v Charlie Hebdo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protiteroristická jednotka v noci pročesávala RemešVideo: Reuters

Vyhnuly se jim The New York Times i Wall Street Journal. Redakce vysvětlují, že jim jejich etická pravidla neumožňují zveřejnit materiál, který by se mohl dotknout náboženského vyznání některých občanů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži si oběti atentátu připomnělo přes 30 tisíc lidíVideo: Reuters

Profesor Sorbonny Jean Christophe Gallien v La Tribune poukazuje na epický rozměr útoku, jehož místo i čas byly naprosto přesně naplánovány.

Upozorňuje ale také na to, že v současné společnosti individuálního i kolektivního voyerismu se stávají diváci mediálními spolupachateli, protože atentátníci si byli dobře vědomi toho, že budou nafilmováni a že snímky se okamžitě rozletí celým světem. Profesionální teroristé si jsou dobře vědomi mimořádné citlivosti, ba křehkosti západních společností, soudí Gallien.

Reklama

Výběr článků

Načítám