Hlavní obsah

Bankrotujícím Řeckem se šíří kolektivní stihomam

Atény

V Řecku se šíří atmosféra kolektivního stihomamu a sílí extremistické názory. Ozývají se i volání, aby vládu převzala armáda. Drastické úspory a rostoucí nedostatek základních potřeb v době prohlubujícího se zadlužení země je nejhorší od druhé světové války.

Foto: Profimedia.cz

Nespokojený důchodce v Aténách pálí noviny.

Článek

"Chtěl bych jen, aby vojáci byli aktivnější. To není otázka pravice nebo levice. Jsme pod německou a bruselskou okupací. Takže se musíme dostat z této bryndy, opustit současně eurozónu a Evropskou unii. Pak v té bídě si opět uděláme pořádek," citoval francouzský blog Marianne2 řeckého obchodníka Petrose, který se údajně dosud o politiku nezajímal.

V zemi začíná být na denním pořádku oživování protiněmeckých a protiunijních nálad. Příkladem toho je znázornění německé kancléřky Angely Merkelové v nacistické uniformě vedle nápisu "Dachau" a "Memorandum (o finanční pomoci) osvobozuje" v deníku Dimokratia.

Foto: Profimedia.cz

Německá kancelářka Angela Merkelová a šéfka Mezinárodního měnového fondu Cristine Lagardeová jako škodné vrány na plakátu před řeckým parlamentem.

Atmosféru rostoucího stihomamu si dovolil s černým humorem přiživit řecký satirický týdeník To Pontiki, podle kterého se na německé ambasádě netrhnou dveře, jak si tam chodí vědci, podnikatelé a univerzitní pracovníci pro rady, jak připravit "budoucnost země".

Nálady mas začínají ovlivňovat také nejvyšší politiky, už i dosud velmi umírněný prezident Karolos Papulias začal podléhat dojmu, že západní politici Řeky urážejí.

Katastrofické scénáře už jsou na papíře

Začínají se psát katastrofické scénáře. Podle řeckého týdeníku Epikairos je zajímavé, že je na prvním místě zpracovávají západní velvyslanectví, která už sepisují seznamy občanů svých zemí žijících v Řecku pro případ, že je budou muset z rozvrácené země evakuovat. Do svých centrál posílají varování před možnými výpadky v dodávkách potravin a pohonných hmot.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Popsaná fasáda centrální banky v Aténách

Nemusejí to být plané obavy, když řecké školy a univerzity začaly odkládat zkoušky, protože už nemají dostatek obyčejného psacího papíru. V mimořádných mrazech, které v minulých dnech postihly i jih Evropy, se také přerušovala na několik dnů školní výuka. Nebylo na topné palivo.

Majetnější mají strach

Zástupci středních a vyšších vrstev se podle francouzského serveru naopak odpojení od EU obávají. Nechápou také, že Západ chce záruky za dodržování podmínek finanční pomoci po blížících se předčasných volbách nejen od pravice, ale i levice, která přitom už s tím dávno nesouhlasí.

Foto: ČTK/AP

Monument na prodej, hlásají protestující v Aténách.

Boháči ale na rostoucí nespokojenost mas a přísnější dohled úřadů nad jejich financemi reagují rychle, v drahých aténských čtvrtích údajně narostl počet bulharských registračních značek na luxusních autech původem zejména z Německa.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko dostane další megaúvěr

Ministři financí eurozóny schválili v noci z pondělí na úterý v Bruselu druhý záchranný balík pro Řecko. Ministři se na tom dohodli po mnohahodinovém jednání....

Výběr článků

Načítám