Hlavní obsah

Bandy mladíků ve švédských městech zapalovaly auta

Stockholm

Skupiny mladíků v pondělí večer v Göteborgu a několika dalších švédských městech podpálily nebo jinak poničily desítky aut. Informovala o tom místní média. Premiér Stefan Löfven vyslovil podezření, že šlo o organizované akce. Připomínaly podle něj dokonce vojenskou operaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Maskovaní mladíci zapálili před obchodním domem ve Švédsku asi 15 autVideo: @ZagrosHama, AP

 
Článek

Ve Švédsku v poslední době čelí nárůstu násilí a kriminality v oblastech s vysokou nezaměstnaností a s dalšími sociálními problémy. Co spustilo pondělní výtržnosti, není zatím jasné. Podobné nepokoje zažilo hlavní město Stockholm v roce 2013.

Policie informovala, že ve druhém největším švédském městě Göteborgu a v dalších městech v okolí bylo podpáleno nebo jinak zničeno osmdesát až sto automobilů. Neuvedla, co mohlo tuto vlnu násilí vyvolat, potvrdila jen, že se na něm podílely bandy mladých lidí. O kolik osob šlo, nesdělila.

Mladíci řádili například také v Trollhättanu, průmyslovém městě s vysokou nezaměstnaností, které leží severně od Göteborgu. Podobné události se odehrály i v přímořském Falkenbergu jižně od Göteborgu.

Začalo to téměř naráz

Mluvčí policie Hans Lippens řekl, že vzhledem k tomu, že výtržnosti začaly v krátkém časovém odstupu, „nelze vyloučit, že jsou nějak mezi sebou spojené”.

„Zdá se, že to bylo velmi organizované, téměř jako vojenská operace,” uvedl v úterý předseda vlády Stefan Löfven v rozhovoru, který poskytl švédskému rozhlasu. Dal přitom otevřeně najevo, že ho tato událost velmi popudila. „Co to sakra děláte?” řekl na adresu pachatelů. „Společnost na to musí tvrdě zareagovat,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám