Hlavní obsah

Babiš zahájil frontální útok na českou demokracii, píšou v Německu

Berlín

V zápasu o více moci používá Babiš všechny prostředky, píše server německého listu TAZ. Babiš podle něj masivně zneužívá svá média pro politický boj.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

V zápasu o více moci používá český vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš všechny prostředky, píše server německého listu TAZ. Vicepremiér masivně zneužívá svá média pro politický boj, uvádí také web, který připomíná aktuální kauzu s nahrávkami Babišových rozhovorů. Babiš se podle něj stal obětí vlastních metod.

„V Česku je skoro tradicí, že vlády nedokončí své volební období, a ani předčasný konec té současné by nikoho nepřekvapil. Akorát že v průběhu této krize se stále více dostává na veřejnost to, před čím kritici ministra financí Andreje Babiše už roky varují: demokracie země včetně jejích kontrolních mechanismů je v ohrožení," píše TAZ.

Server popisuje obsah dosud zveřejněných nahrávek včetně té, kde Babiš nevybíravými výrazy častuje své vládní kolegy, a připomíná, že ministr financí přísahal na zdraví svých dětí a vnuků, že nebude ovlivňovat svá média. „Je možné jen doufat, že se děti a vnoučata pochybného podnikatele těší nejlepšímu zdraví. Protože z nahrávek, jejichž autenticitu potvrdil sám Babiš, vychází najevo, jak masivně svá média v politickém boji zneužívá," míní server.

Spojenectví proti ústavě

Za nejvýbušnější považuje třetí nahrávku, z níž podle něj jasně vyplývá, že měl Babiš skrze svého redaktora přístup k policejním spisům. „Zveřejněním nahrávek se stal Babiš poprvé obětí svých vlastních metod. Může to pro něj být tvrdá rána, zjistit, že ani on není nedotknutelný," konstatuje TAZ, podle něhož Babiš na nahrávky reaguje stejně jako vždy, když tvrdí, že jde o spiknutí, které ho má poškodit.

Jestli mu nejnovější „aféra" skutečně uškodí, se podle serveru teprve uvidí. Ministr financí má totiž podle webu v prezidentu Miloši Zemanovi mocného spojence, který se zatím brání tomu, aby Babiše z funkce odvolal, jak požaduje premiér Bohuslav Sobotka. „Tím se Zeman jasně staví proti ústavě," poznamenává TAZ.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám