Hlavní obsah

Babiš jede do Vídně pro rady k testování žáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Premiér Andrej Babiš se v pondělí ve Vídni setká se svým rakouským protějškem, kancléřem Sebastianem Kurzem, informovala agentura APA. Babiš se chce osobně seznámit s tím, jak na tamějších školách fungují samovýtěrové nosní testy, tvrdí APA.

Foto: ČTK

Andrej Babiš

Článek

„Český předseda vlády Andrej Babiš, jehož země je v současné době velmi zasažena koronavirovou pandemií, přijede v pondělí do Vídně. Na programu má setkání s kancléřem Sebastianem Kurzem (ÖVP). Babiš se chce mimo jiné seznámit a udělat si představu o nových testech, které se začaly používat v rakouských školách,“ uvedlo v pátek kancléřství na dotaz tiskové agentury APA.

Samovýtěrové testy se začaly od začátku tohoto týdne používat ve školách ve Vídni a Dolním Rakousku. V pondělí si test provedlo kolem 280 tisíc žáků. Vzorek se neodebírá z nosohltanu, nýbrž pouze z nosu v hloubce dvou centimetrů a nejsou k tomu potřeba žádní zdravotníci. Ve čtvrtek rakouské ministerstvo školství uvedlo, že dosud bylo odhaleno 198 případů nákazy. Infikovaní neměli žádné příznaky.

Z celkového počtu 198 nakažených bylo 123 žáků, zbytek tvořili učitelé a pracovníci administrativy. Ministr školství Heinz Faßmann (ÖVP) je velmi spokojen s vysokým zájmem o testování ze strany rodičů.

Samovýtěrové testy odhalily v Rakousku dvě stovky nakažených

Koronavirus

V České republice tlačí rodiče a zástupci politické opozice na vládu, aby se děti mohly vrátit do škol. Argumentují příkladem Rakouska, které odstartovalo samotestování, píše agentura APA. Kromě testů ve školách chtějí Kurz a Babiš hovořit také o obecném boji proti pandemickým a bilaterálním problémům.

Ministr školství Robert Plaga už zpracoval strategii testování, měla se jí v pondělí zabývat vláda. Nic konkrétního ale nerozhodla.

Rakouští školáci si chválí covidové testy z nosu. Česko vyčkává

Domácí

Agentura připomíná že v Česku je momentálně 483 nakažených na 100 tisíc obyvatel v sedmidenním sledovaném období. Starosti úřadům momentálně dělá především britská mutace koronaviru, která je až o 70 procent nakažlivější než původní koronavirus. Od pátku jsou v izolaci tři okresy na západě a severu republiky.

Vláda bude řešit, co dál. Zváží i další nouzový stav

Domácí

V zemi s 10,7 milionu obyvatel bylo od začátku pandemie pozitivně testovaných více než milion lidí a v souvislosti s nákazou zemřelo 17 902 lidí. Navzdory nepříznivé epidemiologické situaci se však vládě nepodařilo prosadit, aby parlament souhlasil s prodloužením nouzového stavu, který skončí v neděli 14. února.

Reklama

Výběr článků

Načítám