Hlavní obsah

Babiš: Česko nebude dělat Británii problémy a žádost o odklad brexitu podpoří

– Praha

Česká republika by zaujala vstřícný postoj, pokud by Británie požádala o odklad svého odchodu z Evropské unie. Po jednání s rumunskou premiérkou Vioricou Dancilaovou, jejíž země nyní EU předsedá, to řekl premiér Andrej Babiš. Za nejlepší scénář vývoje označil, kdyby si Británie svůj odchod rozmyslela.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér Andrej Babiš a předsedkyně rumunské vlády Viorica Dancilaová při setkání v Praze

Článek

„I když to teď tak nevypadá, doufám, že možná dojde ke druhému referendu a nakonec Británie zůstane v Evropské unii, to by byla nejlepší varianta i z hlediska českých zájmů,” řekl Babiš.

Za druhou nejlepší variantu považuje schválení vyjednané dohody o odchodu, kterou však britští poslanci už dvakrát odmítli. Pokud by se Británie rozhodla pro odklad vystoupení z EU, což ve čtvrtek britská Dolní sněmovna schválila, Česko by vůči požadavku bylo vstřícné.

Dancilaová uvedla, že rumunské předsednictví je připraveno na všechny scénáře. Preferovala by spořádaný brexit. Podle rumunské premiérky se musí nejprve vyjasnit situace v Británii. Vyjádřila stejně jako Babiš přesvědčení, že o dalším postupu bude jasno na summitu EU příští týden.

Pokud by se Londýn s EU na odkladu nedohodl, opustí Británie unii 29. března.

Babiš podpořil vstup Rumunska do Schengenu

Babiš dnes na jednání s Dancilaovou podpořil i rumunskou snahu o vstup do schengenského prostoru bez vnitřních hraničních kontrol, podle něj jednání trvá už příliš dlouho. Vyslovil se také o užší spolupráci mezi visegrádskou skupinou, kterou tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko, a Rumunskem.

Dancilaová pozvala Babiše na návštěvu Rumunska. Premiér cestu do Bukurešti přislíbil, není ale zatím jasné, kdy by se uskutečnila.

Reklama

Související články

Britští poslanci odmítli brexit bez dohody

Britští poslanci schválili ve středu večer vládní návrh, který vylučuje odchod Velké Británie z Evropské unie 29. března bez dohody. Podpořilo ho 321 poslanců,...

Výběr článků

Načítám