Hlavní obsah

Babiš a politici V4 položili věnce k památníku v Bratislavě

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Premiéři České republiky, Slovenska, Maďarska a ministr zahraničí Polska položili v neděli podvečer věnce k památníku Brána svobody na bratislavském Děvíně.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Český premiér Andrej Babiš a jeho žena Monika položili 17. listopadu 2019 věnec k památníku Brána svobody v Bratislavě, kde si premiéři zemí V4 připomněli 30. výročí sametové revoluce.

Článek

„Je důležité, že Češi a Slováci spolu slaví dnes třicet let od získání svobody, demokracie a hlavně svobodných voleb,“ řekl český premiér Andrej Babiš.

Památník připomíná čtyři stovky lidí, kteří v bývalém Československu přišli o život při pokusu překonat hranice na Západ. Předseda české vlády připomněl při pokusu překročit železnou oponu přišlo o život 400 lidí. „Je dobře, že naše mladá generace to už nikdy nezažije,“ dodal.

Slovenský premiér Peter Pellegrini připomněl, že místo na soutoku Moravy a Dunaje, kde se táhla železná opona, v plné nahotě demonstruje to, jak vypadal režim, který před třiceti lety skončil.

„Setkávaly se tady dva světy. Svobodný, demokratický a ten, vůči němuž se lidé před třiceti lety postavili,“ řekl Pellegrini.

Babiš: Budu držet palce Pellegrinimu

Při odpovědi na otázku novinářů o častých demonstracích v zemích Visegrádské čtyřky, přešel premiér Babiš na chvíli do své rodné slovenštiny.

„Země V4 jsou skvělý region, které mohou být příkladem ostatním zemím z hlediska hospodaření, zadlužení a růstu,“ uvedl. Pak zase česky pokračoval, že Evropa potřebuje být jednotná a V4 musí být aktivní.

Babišova projevu si všímají ve světě. Zvolil smířlivý tón, píše Reuters

Svět

Babiš řekl, že v únorových parlamentních volbách na Slovensku bude držet palce sociálně demokratickému premiéru Pellegrinimu, protože vztahy mezi premiéry V4 jsou skvělé. „Evropa nás vnímá a vnímá naše názory a návrhy,” řekl.

Pellegrini: Protesty jsou všude

Premiér Pellegrini připomněl, že protesty v ulicích jsou i v ostatních evropských zemích, nejen ve střední Evropě.

Nebyl jsem statečný jako Havel, řekl v projevu plném díků Babiš

Domácí

„Na Slovensku ani v Čechách se nemusíme dívat na to, jak policie bojuje s demonstranty, jak se používá slzní plyn, vodní děla a obušky, což je zcela běžné ve vyspělých demokratických zemích na západ od nás. Přejme si, aby lidé nezůstali apatičtí a aby kdykoli mohli v ulicích projevit svůj názor. Přejme si, aby to v našich zemích bylo pokaždé klidnou a slušnou cestou, jak tomu bylo dosud,“ dodal Pellegrini.

V podvečer se na bratislavském Náměstí Slovenského národního povstání konala vzpomínková akce na listopad za účasti předsedů řady opozičních stran. Na Náměstí svobody se pak konalo shromáždění Za slušné Slovensko. Na obou akcích se zúčastnilo několik tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám