Hlavní obsah

Autobus narazil ve Švýcarsku do stěny tunelu, zemřelo v něm 22 dětí

Bern
Aktualizováno

Při nehodě belgického autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo v úterý večer 28 lidí, z toho 22 dětí. Informovaly o tom ve středu časně ráno úřady kantonu. Dalších 24 dětí bylo zraněno, některé z nich vážně. Zranění tří cestujících jsou obzvláště těžká. Autobus se podle policie vracel s dětmi do Belgie po víkendovém lyžařském kurzu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nehoda autobusu ve švýcarském tuneluVideo: Reuters

 
Článek

Podle dostupných informací narazil autobus ze zatím neznámých příčin do zdi v tunelu dálnice A9 u města Sierre. Nejprve najel do boční zdi a posléze čelně vrazil do stěny nouzového odstavného stanoviště. Cestovaly v něm dvě školní třídy, celkem 52 lidí. Děti byly ve věku kolem 12 let.

Mezi šesti dospělými oběťmi jsou oba řidiči a čtyři pedagogové. Úřady se nyní pokoušejí oběti identifikovat.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Odtahování vraku autobusu

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Předek autobusu byl zdemolován.

Nehoda se stala po deváté večer. Záchranné práce probíhaly celou noc. Ranění byli převáženi helikoptérami a sanitkami do okolních nemocnic, informovala agentura DPA. Zranění tří cestujících označily úřady na ranní tiskové konferenci za obzvláště těžká, uvedl švýcarský zpravodajský portál nzz.ch. Dva z této trojice lékaři transportovali letecky do nemocnice v Lausanne, třetího pak na kliniku v Bernu.

Chirurg Jean-Pierre Deslarzes uvedl k nehodě: "Všichni záchranáři byli šokováni tím, co zažili." I na mnoha fotografiích jsou vidět tratoliště krve.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Předek autobusu byl zcela zničen.

Děti z kurzu odvážely celkem tři autobusy, havaroval poslední z nich. První dva dojely bez problémů do Belgie.

Příčina nehody se vyšetřuje. Zatím známá není, uvedl podle listu Daily Telegraph prokurátor Olivier Elsig. Dodal, že autobus byl moderní a sedačky byly vybaveny bezpečnostními pásy. Také uvedl, že v tunelu, který je starý deset let, byla omezena rychlost na 100 kilometrů v hodině. Tunel je dobře osvětlen. V noci byl provoz v tunelu malý.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Záchranářská helikoptéra na místě nehody

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Autobus narazil do zdi tunelu

Děti ve věku kolem dvanácti let pocházely z belgických vesnic Lommel a Heverlee. Lyžařský kurz se konal ve Val d´Anniviers.

Foto: Novinky,cz, Mapy.cz

Na vyprošťovacích pracích se podílely dvě stovky lidí, z toho 15 lékařů, 100 zdravotníků, 60 hasičů, 30 policistů a tři psychologové. Zasahovalo 12 sanitek a osm helikoptér.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Autobus narazil do stěny tunelu.

Do Švýcarska míří rodiče dětí. Belgie pro ně vypravila dva vojenské letouny, na jejichž palubách jim budou k dispozici psychologové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám