Hlavní obsah

Atény vydírají zbytek EU, jednání o Brexitu se mohou protáhnout

Brusel
Aktualizováno

Řekové vyhrožují zbylým členům Evropské unie, že začnou sabotovat jednání o odvrácení možnosti odchodu Velké Británie z EU (Brexitu), do doby než dostanou garanci otevřených hranic se zbytkem Unie. Požadují také, aby Rakušané zrušili limit 80 přijatých žadatelů o azyl. Hrozí tak, že se probíhající summit Evropské rady protáhne do soboty. Původně měl skončit v pátek.

Foto: Yves Herman, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

Uplynulo už čtyřiadvacet hodin od začátku jednání a uzavřena zatím nebyla ani jedna ze známých sporných otázek. To vyvolává spekulace, že se vrcholná schůzka protáhne do soboty.

Agentura AFP s odvoláním na řecké vládní zdroje napsala, že Atény žádají garanci volných hranic do EU nejméně do března, v opačném případě jsou připraveny bojkotovat jednání o odvrácení odchodu Velké Británie z Unie.

Podle agentury APA navíc Řekové vyhrožují blokováním jednání také kvůli Rakousku, které trvá na tom, že začne přijímat maximálně 80 žadatelů o azyl denně. Ostatní migranti by měli pokračovat do jiných států. [celá zpráva]

Jednání do pozdní noci

Klíčovými prostředníky mezi názorově rozštěpenými evropskými lídry jsou předseda Evropské Rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Série bilaterálních jednání za zavřenými dveřmi se ve čtvrtek protáhla přes půlnoc. [celá zpráva]

Jako první s Junckerem a Tuskem jednal britský premiér David Cameron, po něm přišel znovu na řadu francouzský prezident François Hollande, za Visegrádskou čtyřku premiér předsedajícího Česka Bohuslav Sobotka a belgický ministerský předseda Charles Michel.

„Nějakého pokroku jsme dosáhli, přesto nám stále mnoho zbývá,“ shrnul po nočních jednáních předseda Donald Tusk.

Merkelová o Brity v EU nechce přijít

K probíhajícím jednáním se vyjádřila i německá kancléřka Angela Merkelová.

„Pro mnoho stran není snadné dosáhnout shody. Jsme ale připraveni ke kompromisu, protože je to výhodnější než Brexit,“ vysvětlila.

Cameron má nicméně i plán B pro případ, že by se s evropskými státníky nedohodl.

Související téma:

Foto: , Novinky

Pokud jednání krachnou, chce svolat mimořádný summit Evropské rady, aby tak stihl vypsat referendum o setrvání Spojeného království v EU ještě v červnu. Tuto možnost před novináři zmínil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám