Hlavní obsah

Atentátníkovi z Vídně nezakázali držet zbraně, přestože byl odsouzeným teroristou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Kujtim Fejzulai, který loni v listopadu při teroristickém útoku v centru Vídně zavraždil čtyři lidi, neměl zákaz držení zbraní, a to navzdory tomu, že byl dříve odsouzen za členství v teroristické organizaci. V reakci na poslanecký dotaz opoziční strany NEOS to v úterý uvedl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer, informovala agentura APA.

Foto: Reuters TV, Reuters

Útočník z Vídně na fotografii zveřejněné agenturou Amak, kde je jmenován jako abú Danagh al-Albání. Občanské jméno měl Kujtin Fejzulai.

Článek

Podle Nehammera není v Rakousku běžnou praxí vydat zákaz držení zbraní všem, kteří byli odsouzeni za terorismus. Zákaz vydává policie individuálně. V případě Kujtima Fejzulaiho to mělo udělat příslušné vídeňské policejní ředitelství. Proč policie zákaz nevydala, ministr neuvedl. Podle něj na otázku odpoví až výsledky vyšetřování, které ještě neskončilo.

V předběžné zprávě, kterou v prosinci zveřejnila vládní vyšetřovací komise, se píše, že se rakouská policie i zpravodajci ve Fejzulaiově případě dopustili vážných chyb. Nezjistili, že se sice do programu deradikalizace zapojil, ale nikdy nebyl organizací DERAD označen za deradikalizovaného. Přesto ho úřady nechaly předčasně propustit, není jen jasné, zda úřady přímo ošálil a dovedně před nimi skrýval své názory, nebo ho automaticky za deradikalizovaného považovaly, takže mohl být předčasně propuštěn.

Velká razie na radikály v Německu. Kvůli vazbám na útočníka z Vídně

Evropa

Úřady nejen zanedbaly sledování atentátníka, ale chybovaly i při vyhodnocení informace, kterou jim poskytla slovenská tajná služba. Ta rakouské zpravodajce informovala, že se Fejzulai pokusil v Bratislavě nakoupit munici do automatické pušky. Vyšetřovací komise nicméně zdůraznila, že mezi pochybeními úřadů a atentátem nelze hledat příčinnou souvislost.

Rakouští zpravodajci před atentátem ve Vídni chybovali

Evropa

Dvacetiletý radikální islamista zavraždil 2. listopadu v centru Vídně čtyři lidi a přes dvě desítky osob zranil. Fejzulai byl Rakušan, jeho rodiče pocházejí z albánské menšiny v Severní Makedonii. Policie jej při útoku zastřelila.

Vypadněte, křičela policie. Mysleli jsme, že jsou to petardy, líčí svědci z Vídně

Evropa

V roce 2018 se pokusil dostat do Sýrie a připojit se tam k teroristické organizaci Islámský stát. Kvůli tomu byl odsouzen za terorismus. V prosinci 2019 byl ale podmínečně propuštěn s tím, že se bude účastnit programu deradikalizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám