Hlavní obsah

Atentátník z Paříže dostal instrukce z USA, zřejmě od syrských radikálů

Paříž

Islamista Amédy Coulibaly, který v lednu zavraždil v Paříži pět lidí, krátce před spácháním činu obdržel instrukce e-mailem ze Spojených států. Uvedla to agentura AFP. Francie požádala americkou justici, aby odesilatele e-mailů identifikovala.

Foto: ČTK/AP

Amédy Coulibaly

Článek

V e-mailech kromě jiného stálo, že má "pracovat sám" a "jednat opakovaně třeba na okraji Paříže, když je centrum problém".

Coulibaly krátce poté zabil na okraji metropole policistku a druhý den čtyři zákazníky židovské velkoprodejny Hyper Cacher, kde ho nakonec policie obklíčila a při přestřelce zabila. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Část videa, které natočil Amedy Coulibaly mezi útoky. Srozumitelné části s titulky Video: Reuters

Pokyn přišel den poté, co dva teroristé postříleli v centru Paříže 12 lidí v redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, který podle islamistů uráží jejich proroka.

Autor e-mailů podle zdroje blízkého vyšetřování ve Francii zatím nebyl identifikován, podle AFP ale vše ukazuje na syrské radikály.

Francouzská policie uvedla, že Coulibaly vyjádřil před smrtí loajalitu organizaci Islámský stát (IS), která působí v Iráku a Sýrii. Do Sýrie také podle vyšetřovatelů krátce před atentáty uprchla z Francie Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová.

Reklama

Výběr článků

Načítám