Hlavní obsah

Atentátník z glasgowského letiště prý nebyl Libanonec, ale Ind

– BANGALORE/LONDÝN

Muž, který řídil vozidlo při zmařeném sobotním pokusu o teroristický útok na terminál glasgowského letiště, byl indický inženýr, nikoli libanonský lékař. Na svých internetových stránkách o tom v pátek napsal indický deník The Times od India.

Článek

Dosud byl v médiích tento muž, který při pokusu o atentát utrpěl popáleniny na 90 procentech těla, označován jako Chálid Ahmad (v angličtině Khalid Ahmed) a údajně měl pocházet z Libanonu.

Objevily se také zprávy, že vystudoval lékařství na Slovensku, což bylo slovenskými úřady zpochybněno. [celá zpráva] Pochybnosti se prý týkají věku, ale i totožnosti útočníka.

Podle indického listu muž má britský doktorát z leteckého inženýrství i odlišné jméno. The Times of India, který se odvolává na nejmenované zdroje, uvedl, že jde o Kafíla Ahmada (v angličtině Kafeel Ahmed).

Rodině prý před svým květnovým odjezdem řekl, že pracuje na "velkém tajném projektu", o kterém se nemůže podrobně zmiňovat. Naznačil jen, že se týká klimatických změn a jsou do něj jsou zapojeny osoby z různých zemí a uskutečnit se má v Británii.

Po neúšpěšném pokusu o atentát v Londýně volal rodině

Rodině naposledy volal 30. června, tedy v den útoků na letiště v Glasgowě [celá zpráva] a den po odhalení nastražených automobilů v Londýně. [celá zpráva] Řekl jim, že jeho poslední prezentace se nezdařila a aby se za něj modlili. 

Podle listu je to navíc bratr Sabíla Ahmada, který byl v souvislosti s útoky zatčen v Liverpoolu a který v Británii působil jako lékař. Oba pak prý byli ve spojení s třetím indickým občanem, doktorem Muhamadem Hanífem, který byl zadržen v Austrálii.

V Austrálii bylo zadrženo pět osob

Australské úřady provedly ve čtvrtek a v pátek v rámci vyšetřování několik dalších zátahů. Podle agentury AP zabavily ve dvou nemocnicích na západě země několik počítačů a další materiály. Podle agentury AFP bylo vyslýcháno pět mužů.

Reklama

Související články

V Londýně našli další nálož v autě

Britská policie nalezla nálož v automobilu, zaparkovaném na londýnské třídě Park Lane. Uvedla to britská zpravodajská stanice BBC. V noci na pátek byla...

Výběr článků

Načítám