Hlavní obsah

Atentátník opásaný výbušninami měl vstupenku na stadión, zastavila ho ochranka

Paříž

Nejméně jeden z atentátníků, kteří v noci na sobotu útočili v Paříži, měl vstupenku na fotbalové utkání mezi Francií a Německem. Podle listu The Wall Street Journal (WSJ) se snažil dostat na pařížský stadión opásaný vestou s výbušninami. Trhavinu ale objevila bezpečnostní prohlídka u vstupu do arény.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Stovky diváků vběhly na hrací plochu poté, co se u stadiónu ozvalo několik výbuchů.

Článek

Atentátník se chtěl dostat dovnitř s platnou vstupenkou asi patnáct minut po začátku hry. Na stadiónu Stade de France bylo v době utkání osmdesát tisíc lidí a zápas sledoval i francouzský prezident François Hollande.

WSJ cituje člena ochranky, který se představil jen jako Zuhejr a uvedl, že prohlídka u muže odhalila vestu s trhavinou.

Následně se útočník pokusil od bezpečnostního stanoviště zmizet a na útěku se odpálil. Pařížská prokuratura uvedla, že v bombě byly kromě trhaviny také šrouby. Všichni útočníci měli stejné výbušné vesty.

Podle francouzské policie útočník zřejmě plánovat, že se odpálí uvnitř stadiónu, aby vyvolal paniku a tlačenici, při které by zemřeli další lidé.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Vyšetřovalé na místě útoku u fotbalového stadionu v Paříži.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Policisté ohledávají místo výbuchu u fotbalového stadionu.

Zhruba tři minuty poté, co se muž vyhodil do povětří, zaútočil u stadiónu další sebevražedný atentátník. Třetí se pak podle policie vyhodil do vzduchu nedaleko restaurace McDonald’s.

Exploze se ozvaly během prvního poločasu a nejméně dvě z nich byly při hře slyšet. To vneslo mezi diváky zmatek. Někteří si mysleli, že šlo o výbuchy způsobené zábavnou pyrotechnikou. Zápas organizátoři nechali dohrát. Ochranka ale evakuaovala francouzského prezidenta.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande ve VIP boxu při sledování fotbalového utkání mezi Francií a Německem.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Diváci po explozích u stadiónu Stade de France vběhli na hrací plochu. Policie je tam z bezpečnostních důvodů po utkání nechala několik desítek minut.

„Když jsem viděl, že Hollanda evakuují, věděl jsem, že to nejsou petardy,“ řekl WSJ Zuhejr. Ze svého stanoviště prý dobře viděl na VIP box, odkud šéf Elysejského paláce utkání sledoval. Prezident stadión opustil hned po první explozi.

Podle všeho to vypadá, že se akce na Stade de France teroristům nevydařila, na rozdíl od útoku v koncertní síni Bataclan, kde jiný tým povraždil 89 lidí. Celkem teroristé v noci na sobotu ve francouzské metropoli zabili podle upřesněných údajů 129 lidí. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám