Hlavní obsah

Ať sestřelení boeingu nad Ukrajinou vyšetří mezinárodní tribunál, žádá Malajsie

– New York

Malajsie chce vytvořit mezinárodní tribunál, který by vyšetřil, kdo je zodpovědný za sestřelení malajsijského Boeingu 777 nad Ukrajinou. V pátek se kvůli tomu obrátila na Radu bezpečnosti OSN, aby k tomu schválila příslušnou rezoluci. Na palubě letadla loni v létě zahynulo 298 lidí.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ukrajinec míjí trosky havarovaného boeingu. (Záběr z loňského léta)

Článek

Novozélandský velvyslanec v OSN Gerard van Bohemem, který nyní předsedá Radě bezpečnosti, oznámil podle BBC, že Malajsie „informovala ráno členy rady o svém záměru předložit rezoluci vztahující se k letu MH17“.

„Hledají mechanismus, který by řešil trestní zodpovědnost vztahující se k sestřelu letadla,“ dodal van Bohemen s tím, že by šlo o společný návrh Malajsie, Austrálie, Nizozemska, Belgie a Ukrajiny.

Rusko je proti 

Tajemník ruského ministra zahraničí Gennadij Gatilov plán ve vyjádření pro AFP odmítl jako kontraproduktivní a nevhodně načasovaný. Ruský postoj je klíčový, protože země má v radě právo veta.

Nejmenovaní ruští diplomaté řekli agentuře Reuters, že návrh je předčasný a že by rada měla počkat, než skončí současné vyšetřování vedené Nizozemci, protože nejvíce obětí bylo z Nizozemska. [celá zpráva]

Jejich předběžná zpráva uvedla, že letadlo bylo zasaženo mnoha objekty pohybujícími se vysokou rychlostí [celá zpráva]. To odpovídá zásahu střepinami po výbuchu hlavice protiletadlové rakety Buk. [celá zpráva]

Odpovědnost za sestřel se připisuje separatistům, ti to však odmítají stejně jako Moskva. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám