Hlavní obsah

Ať Německo řekne, kolik běženců přijme, naléhá Rakousko

Vídeň

Německo by mělo sdělit, kolik uprchlíků je ochotno přijmout, prohlásil ve středečním rozhovoru pro německý deník Bild šéf rakouské diplomacie Sebastian Kurz. Požadavkem na pevnou kvótu ministr reagoval na kritiku německých politiků, kteří odsoudili zpřísněný režim na rakouských hranicích. Vídeň od pátku 19. února přijímá denně 80 žadatelů o azyl a 3200 uprchlíků posílá dál do Německa.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Afghánští běženci uvízli na makedonské hranici.

Článek

Němečtí politici v čele s ministrem vnitra Thomasem de Maiziérem tvrdí, že současné rakouské rozhodnutí odmítat přijímání běženců a nechat řešení na Německu, je nepřijatelné.

„Očekáváme, že Německo sdělí, zda je připraveno uprchlíky přijímat a v jakém počtu nebo zda už k tomu připraveno není,” řekl Kurz. Na základě toho Rakousko omezí počty běženců, které nechává projít přes své území do Německa.

„Rakousko mělo vloni v přepočtu na obyvatele dvakrát více žádostí o azyl než sousední Německo. To už podruhé nejde,“ prohlásil Kurz.

Ve Vídni ve středu jednají ministři vnitra a zahraničí Rakouska a zemí západního Balkánu o opatřeních, jež mají výrazně omezit počet uprchlíků, kteří se chtějí dostat dál do evropského vnitrozemí. Německá média kritizují, že na schůzku nedostali pozvání němečtí politici.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Sebastian Kurz

Reklama

Výběr článků

Načítám