Hlavní obsah

Assange zůstane ve vazbě, kauci mu zamítli

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange se v úterý vydal britské policii, uvedla BBC. Odpoledne byl Assange obviněn ze čtyř sexuálně motivovaných činů. Zakladatel WikiLeaks podle televize SkyNews uvedl, že se bude bránit vydání do Švédska. Propuštění na kauci mu bylo zamítnuto. U soudu má stanout 14. prosince.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Assange se vzdá policii, skrývá se v AngliiVideo: Reuters

 
Článek

Assange se přihlásil na policejní stanici v centru Londýna.  Deník The Daily Telegraph už předtím upřesnil, že se 39letý Australan, na něhož vydal zatykač Interpol, a tudíž ho hledá policie ve 188 zemích, skrýval na jihovýchodě Anglie.

Švédsko ho stíhá kvůli podezření ze znásilnění, sexuálního obtěžování a nedovoleného nátlaku. Švédové navíc odmítají vyslechnout Assangeho v Británii a požadují jeho vydání.

Švédská vrchní státní zástupkyně Marianne Nyová v rozhovoru pro švédskou televizní stanici TV4 takový postup vyloučila: "To nemohu udělat. Musím dodržovat pravidla pro kontakty a výslechy na cizím území."

Švédové ovšem museli vydat nový mezinárodní zatykač, protože v prvním se dopustili chyby. Neuvedli v něm všechny trestné činy, z nichž ho viní, a celkovou výši trestu, ale jen ten nejvážnější.

Assangeovu pozici ztížilo pondělní zablokování jeho konta švýcarskou bankou. [celá zpráva]

Server WikiLeaks od minulého týdne zveřejňuje tajné diplomatické depeše USA. Švédské úřady ale Assange stíhají kvůli obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění, kterých se měl dopustit na dvou ženách během své srpnové návštěvy země.

Mark Stephens, Assangeův právník, v pondělí večer potvrdil, že se Scotland Yardem dojednává podmínky, za nichž se jeho klient policii vydá. Dodal, že bude bojovat, aby Assange nebyl vydán za hranice.

Podle britských médií má od pondělí policie k dispozici veškeré formality k zatčení. U původních dokumentů zaslaných švédskou stranou chyběly některé náležitosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám