Hlavní obsah

Assange požádal Hollanda o azyl ve Francii, ten ho obratem odmítl

Novinky, rei
Paříž

Prezident François Hollande v pátek obratem zamítl žádost zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange o azyl ve Francii. Podle agentury Reuters to oznámila prezidentská kancelář. WikiLeaks přitom v nedávných dnech upozornil na špiclování francouzských státníků včetně Hollanda ze strany americké služby NSA.

Foto: John Stillwell/pool, Reuters

Julian Assange

Článek

„Můj život je v nebezpečí. Francie je jedinou zemí, jež mi může poskytnout nezbytnou ochranu proti politické perzekuci, které čelím,“ napsal podle deníku Le Monde Assange Hollandovi.

Assange také upozornil, že jeho nejmladší potomek má francouzské občanství po matce. „Neviděl jsem je pět let, od chvíle, kdy jsem začal být politicky stíhán,“ upozornil.

Podotkl také, že ho potěšila výzva francouzské ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraové, že by mu Paříž měla udělit azyl.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Hollandův úřad žádost zamítl necelou hodinu poté, co dopis otiskl server Le Monde.

„Francie obdržela dopis od pana Assange. Z důkladného zhodnocení právní a materiální situace pana Assange vyplynulo, že Francie nemůže žádosti vyhovět,“ ohlásil Elysejský palác. Dále vysvětlil, že Assange není v bezprostředním ohrožení a navíc je na něj vypsán evropský zatykač.

Assange dopis odeslal z velvyslanectví Ekvádoru v Londýně, kam se už před třemi lety uchýlil před britskou policií, aby nemohl být vydán do Švédska, kde byl nařčen dvěma ženami ze znásilnění. Assange tvrdí, že se ho nedopustil a nařčení je účelové s cílem dostat ho před soud v USA, jejichž tajné materiály zveřejnil.

V posledních dnech server WikiLeaks také upozornil na sledování tří francouzských prezidentů, ale i německých ministrů americkou Národní agenturou pro bezpečnost (NSA).

Reklama

Související články

Wikileaks: Sony má napojení na zbrojaře

Sotva skandál kolem studia Sony poněkud utichl, když jej loni v listopadu hackeři kompromitovali krádeží korespondence bossů, nevítaná pozornost se vrátila....

Výběr článků

Načítám