Hlavní obsah

Assange má na ambasádě v pokoji stroj na běhání i opalovací lampu

– Londýn

Už desátý týden zůstává zavřený na ekvádorské ambasádě v Londýně spoluzakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Na velvyslanectví utekl před britskými úřady, které rozhodly o jeho vydání do Švédska. Ekvádor mu mezitím udělil azyl, ale není jasné, jak se Assange dostane pryč. V neděli se poprvé od poloviny června ukázal na veřejnosti s nakrátko ostříhanými vlasy a poměrně snědý. Jeho poměry na ambasádě popsal jeho britský příznivce Vaughan Smith.

Foto: Chris Helgren , Reuters

Zakladatel WikiLeaks Julian Assange na balkóně ekvádorské ambasády v Londýně

Článek

„Zdá se, že to snáší dobře. Když má počítač, je šťastný. To, čeho se bojí nejvíc, je možnost, že nebude moct řádně pracovat. Proto už mu je méně jedno, jestli je ve vězeňských celách, anebo na ambasádách,“ řekl agentuře Reuters Smith, který Assangeovi poskytl svůj venkovský dům, když se zakladatel WikiLeaks objevil v Británii, aby soudně bojoval proti svému vydání.

Julian Assange má na ambasádě, která zabírá první patro šestipodlažního domu hned za slavným obchodním domem Harrods u londýnského Hyde Parku, k dispozici pokoj, v němž spí i pracuje. „Je to malá místnost. Má okno, ale nepopsal bych ji zrovna jako vzdušnou. Neviděl jsem žádné kuchyňské zařízení, i když jsem pochopil, že má k dispozici mikrovlnku. Také může užívat sprchu a jeden příznivce mu daroval stroj na běhání,“ popsal Smith. Dodal, že pokoj, v němž Assange přebývá, byl předtím zřejmě kanceláří.

Vitamín D si doplňuje pomocí lampy

„Je to tam dost těsné. Rozdělil si pokoj knihovnou na ložnici a pracovnu a současně i obývák,“ dodal. Agentura Reuters ještě podotkla, že Assange jí převážně objednaná jídla zvenčí a nedostatek přirozeného světla a vitamínu D mu má nahrazovat speciální „sluneční“ lampa darovaná příznivci.

„Hlavní je, že může pracovat. Může pořádat schůzky, může si zvát lidi. Může dělat, co potřebuje,“ shrnul Smith.

Assange si také mimo jiné telefonuje se svojí matkou Christine, která je v Austrálii, i když své hovory omezují kvůli předpokládaným odposlechům. Assangeová synovy hostitele chválí: „Jsou báječní, velice milí“.

Nechce skončit v USA

Zůstává ovšem otázkou, co s Assangem bude. Britské úřady nadále usilují o jeho zatčení a vydání do Švédska. Mluvčí WikiLeaks, které popudily administrativy ve Washingtonu i dalších částech světa především zveřejňováním tajných depeší amerických diplomatů, v neděli uvedl, že zakladatel serveru je ochoten o svém vydání jednat za záruky, že neskončí v rukou Američanů.

Assange během svého prvního veřejného vystoupení od útěku na ambasádu v neděli vyzval USA, aby ukončily „hon na čarodějnice“. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ukončete hon na čarodějnice, vyzývá USA zakladatel WikiLeaksVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám