Hlavní obsah

Asociační dohody s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií nepovedou k jejich vstupu do EU a NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Cílem asociačních dohod, které Evropská unie loni uzavřela s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií, není vstup těchto zemí do EU ani do Severoatlantické aliance, řekla ve čtvrtek ve Spolkovém sněmu německá kancléřka Angela Merkelová. Dohody podle ní ani nejsou namířeny proti Rusku.

Foto: Hannibal Hanschke , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Cílem těchto dohod je poskytnout evropskou podporu při budování fungujícího právního státu, úspěšného tržního hospodářství a umožnit lidem v těchto zemích mít lepší budoucnost. Cílem není vstup do Evropské unie nebo do NATO,” prohlásila Merkelová k tomu, jaké jsou cíle projektu Východního partnerství EU, jehož jsou všechny tři země součástí.

Merkleová před odjezdem na summit EU zdůraznila, že unie nechce tímto projektem oslabovat Rusko, které má ve východní Evropě tradičně silný vliv. „Východní partnerství, a to platí beze změny, se nezaměřuje proti nikomu, ani proti Rusku. Velmi lituji, že (ruský) prezident (Vladimir) Putin přesto udělal z otázky přidružení některých států k EU otázku buď-anebo, otázku pro Rusko nebo proti němu,” uvedla německá kancléřka.

Podle Merkelové si země Východního partnerství nemusejí vybrat mezi EU a Ruskem, ale mohou spolupracovat s oběma. Kancléřka je přesvědčena, že by takový přístup znamenal přínos pro všechny strany.

Ukrajina, Gruzie a Moldavsko podepsaly asociační dohodu s EU loni v červnu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko tehdy uvedl, že jeho země chce usilovat o členství v unii, až na to bude připravena. Ukrajina také projevila zájem o vstup do NATO, což mimořádně vadí Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám