Hlavní obsah

Arcibiskup chtěl ve Vatikánu zatočit s podezřelými kontrakty, poslali ho za oceán

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Vatikánem zmítá korupční skandál kolem bývalého zástupce státního sekretáře, arcibiskupa Carla Marii Vigana. Televize La7 tento týden zveřejnila jeho dopisy včetně listu papežovi, v němž si arcibiskup stěžuje na podezřelé kontrakty a nebetyčné plýtvání penězi. Ačkoliv rozpočet státu za dobu, kdy byl Vigano v jeho vedení, přešel ze ztrát do přebytku, arcibiskup byl vyslán za Atlantik na uprázdněný post velvyslance ve Spojených státech.

Foto: Profimedia.cz

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu

Článek

Vigano podle svědka v reportáži z bankovního prostředí v Římě proslul jako „čistič“ nešvarů a podezřelých kontraktů.

Jakožto zástupce státního sekretáře byl v letech 2009 až 2011 v pořadí druhým nejvyšším mužem odpovědným za hospodaření a správu státních zahrad, budov, ulic a další infrastruktury. Když do funkce nastoupil, narazil na síť kamarádšoftů, díky nimž stát uzavíral se zprostředkovateli služeb naprosto nevýhodné smlouvy. Tyto kontrakty začal rychle rušit a od dodavatelů požadoval naprostou průhlednost.

„Kvůli nim jsme přišli o dva a půl miliónu dolarů,“ napsal v dopise nadřízeným o jediné finanční transakci z prosince 2009.

Když se po útočných článcích v listu Il Giornale dozvěděl, že by mohl být odvolán, přičemž u státního sekretáře Tarcisia Bertoneho nemá zastání, rozhodl se napsat přímo papeži. „Vaše svatosti, mé přeložení by nyní vyvolalo zmatení a bylo by opakem povzbuzení,“ napsal Benediktovi XVI. loni v březnu. Doplnil, že majetek Vatikánu byl svěřen do rukou italských bankéřů, „kteří se spíše starají o vlastní zájmy“. Napsal také, že státní zaměstnanci jsou demoralizovaní, protože „úkol vždycky dostanou ty samé firmy za nejméně dvojnásobnou cenu“ než kdekoliv jinde.

Za správu sousoší 550 000 eur

Vigano upozornil, že se mu z roku na rok podařilo srazit cenu za správu sousoší Zrození Páně na svatopetrském náměstí o 200 000 eur (5 miliónů korun) z původních 550 000 eur (téměř 14 miliónů korun).

Státní rozpočet se za dobu jeho působení dostal do přebytku. Přesto byl loni Vigano vyslán za moře a jmenován velvyslancem v USA. Původně měl ve funkci zůstat do roku 2014.

Vatikán se proti reportáži televize La7 ohradil s tím, že je nekorektní a zjednodušující. Administrativa podle vyjádření i po jeho odchodu pokračuje v duchu náprav zahájených Viganem.

Reklama

Výběr článků

Načítám