Hlavní obsah

Animace ukazuje, jak se hroutil dálniční most v Janově

Janov
Aktualizováno

Video, ve kterém se na trojrozměrném modelu demonstruje pět hypotéz, jak se zhroutil takzvaný Morandiho most v Janově, představilo německé studio Kostack. Na animaci ve středu upozornil deník La Repubblica.

Foto: Luca Zennaro, ČTK/AP

V Janova plánují shodit torzo mostu

Článek

Část janovského mostu se zřítila 14. srpna a z výšky asi 45 metrů přitom spadly tři desítky vozidel. Při neštěstí zemřelo 43 lidí. [celá zpráva]

Foto: Vigili del Fuoco, ČTK/AP

Torzo mostu nad obytnými domy v italském Janově

Studio při vypracování trojrozměrného modelu vycházelo z původního návrhu stavby, fotografií zříceného mostu a satelitních záběrů shluků trosek.

Animace postupně ukazuje čtyři varianty, jak by teoreticky probíhalo zřícení struktury, kdyby praskl jeden ze svazků nosných lan. Jako pátou variantu prezentuje přetížení mostu.

Provozovatel mostu zaplatí 13 miliard

Zodpovědnost za pád mostu je předmětem vyšetřování. Italská vláda ale obviňuje provozovatele komunikace, společnost Autostrade per l'Italia, že nedostatečně investoval do údržby. [celá zpráva]  Ministerstvo dopravy navrhlo, ať firma nový most zaplatí, ale jeho stavbu nechá na vládě. Kabinet zvažuje, že stavbu zadá státem kontrolované společnosti Fincatieri.

„Rekonstrukce nemůže být svěřena někomu, kdo ručil za to, že původní most je v pořádku,“ řekl Toninelli. „Bylo by to bláznovství a neuctivé vůči obětem,“ řekl ministr dopravy Danilo Toninelli.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: V Janově ukončili pátrání po obětech pod zříceným mostem

Výkonná rada společnosti Autostrade per l'Italia už vyčlenila 500 miliónů eur (12,9 miliard korun) určené na stavbu, odškodnění pozůstalých a lidí, kteří kvůli zřícení konstrukce na obytné bloky přišli o střechu nad hlavou.

Morandiho most v Janově byl frekventovanou trasou místních i cizinců a spojoval italské vnitrozemí s italskou i francouzskou riviérou. Jeho část se zřítila za špatného počasí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám