Hlavní obsah

Ani jméno nepomohlo. Syrská dívenka Angela Merkelová v Německu azyl nedostala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Angela Merkelová nedostala v Německu azyl. Nejde však o německou kancléřku, ale o desetiměsíční syrskou holčičku, kterou její rodiče z vděčnosti pojmenovali po šéfce německé vlády. Ukázalo se však, že předčasně.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Děti migrantů. Ilustrační foto.

Článek

Zpátky do Sýrie zatím malá Angela nemusí, ve spolkové republice může její rodina nejméně rok zůstat, informoval deník Bild.

Rodiče malé Angely uprchli stejně jako statisíce dalších Syřanů před občanskou válkou v rodné zemi do Německa. Svou dcerku pojmenovali po německé kancléřce, jejíž země loni přijala 890 tisíc běženců z celého světa, a ve spolkové republice požádali o azyl.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Nyní jim ale přišel dopis ze Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), který jejich žádost zamítl. Přidělil jim pouze takzvanou doplňkovou ochranu, která je sice po dobu jednoho roku chrání před deportací, ale neumožňuje rychle scelovat rodiny. Ani slavné jméno dcery tak rodině, zdá se, v tomto případě nepomohlo.

Váleční uprchlíci nemají automaticky nárok

Žadatelé o azyl ze Sýrie nemusí v Německu automaticky dostat plnou ochranu, rozhodl ve čtvrtek vyšší správní soud v severoněmeckém Schleswigu. Zvrátil tak rozsudek soudu prvního stupně.

Omezená, takzvaná doplňková ochrana chrání před deportací, ale umožňuje jen kratší pobyt bez rychlého scelování rodin.

Vyšší správní soud potvrdil praxi Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF), který syrským válečným uprchlíkům poskytoval pouze doplňkovou ochranu. Tu má zatím v Německu přibližně 113 000 osob, z toho asi 94 000 syrských migrantů.

Soud řešil spor o to, zda válečným uprchlíkům ze Sýrie reálně hrozí v případě návratu do vlasti politické pronásledování, zatčení či mučení. Pouze v takovém případě by jim totiž vznik nárok na azyl, napsal web listu Die Zeit.

Soud došel k závěru, že neexistuje dostatečné opodstatnění pro dříve často uplatňovaný předpoklad, že samotný pobyt na Západě a žádost o azyl v zahraničí bude syrský režim u navrátilců hodnotit jako projev nepřátelského smýšlení.

Související téma:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám