Hlavní obsah

Angela Merkelová byla počtvrté zvolena kancléřkou

Berlín

Angela Merkelová se ve středu dopoledne počtvrté za sebou stala německou kancléřkou. V tajné volbě získala 364 ze 688 platných hlasů a poměrně těsně překonala potřebnou většinu 355 hlasů. Strany velké koalice mají ve Spolkovém sněmu 399 křesel, což znamená, že nezískala podporu všech z nich.

Foto: Fischer Gregor, ČTK

Angela Merkelová počtvrté za sebou stanula v čele německé vlády

Článek

Merkelová se tak vyrovnává velikánům německé poválečné politiky Konradu Adenauerovi a Helmutu Kohlovi, kteří také po vyhraných volbách čtyřikrát usedli do čela vlády, připomíná list Süddeutsche Zeitung.

Ačkoliv je zkušeným politickým matadorem, v politice se pohybuje téměř třicet let, v čele CDU je dvacet let a v úřadu šéfa německé vlády má za sebou 12 let, nečeká ji v novém volebním období nejlehčí etapa, upozorňuje list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Vzájemné ostré střety při vyjednávání o nové koalici a vleklá půlroční jednání jsou toho podle listu dokladem.

Frankfurter Allgemeine Zeitung připomíná výroky, které jednotlivé strany vyřkly na adresu svých dnešních koaličních partnerů. „SPD není schopna vládnout,“ pronesla Merkelová. Představitelé sociální demokracie jí nezůstali nic dlužni: „Éra Merkelové už dávno skončila,“ řekl Olaf Scholz. Nikdy předtím se v historii Německa nerodila nová německá vláda tak obtížně, jako nynější velká koalice, napsal list. A takové bude podle listu i následné vládnutí.

Merkelovou čeká v 11.00 setkání s německou hlavou státu Frankem-Walterem Steinmeierem. V poledne by měla složit přísahu do rukou předsedy Spolkového sněmu Wolfganga Schäubleho. Odpoledne stejnou cestu vykoná se členy své vlády.

V 17.00 by měla poprvé zasednout staronová vláda velké koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD).

Reklama

Výběr článků

Načítám