Hlavní obsah

Americký prezident George Bush se setkal s papežem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

George Bush se v sobotu ve Vatikánu poprvé setkal s papežem Benediktem XVI. při příležitosti své návštěvy v Římě. Bush papeže informoval především o humanitárních aktivitách Spojených států ve světě a o jejich úsilí v boji proti AIDS v Africe. Papež zdůraznil nezbytnost řešení konfliktů na Blízkém východě jednáním na regionálním základě.

Článek

Amerického prezidenta, kterého doprovázela jeho manželka Laura, uvítal prefekt pontifikálního domu James Michael Harvey. Před začátkem soukromého rozhovoru si oba muži vyměnili několik slov v angličtině a papež se zajímal o výsledky summitu G8 v Německu, který Bush označil za "úspěch". Poté se oba odebrali do papežovy soukromé knihovny.

Papež si přeje řešení konfliktů na Blízkém východě jednáním a na regionálním základě, uvedl Vatikán ve sdělení pro tisk. Podle tohoto oznámení Bush s papežem a poté s vatikánským státním sekretářem Tarcisiem Bertonem hovořili o izraelsko-palestinských vztazích, o Libanonu, o znepokojivé situace v Iráku a o kritických podmínkách křesťanských komunit.

Papež chce řešit i morální otázky

Svatý stolec si znovu přeje regionální řešení konfliktů a krizí v oblasti, a to prostřednictvím jednání, uvedl Vatikán. Rozhovory se též týkaly Afriky, především Dárfúru, a Latinské Ameriky, ale také morálních a náboženských otázek dneška. Podle Vatikánu spolu oba představitelé hovořili o lidských právech a náboženské svobodě, o ochraně života, o manželství a rodině, vzdělávání a trvalém rozvoji, sdělil Vatikán.

Bush v rozhovoru s nejvyšším představitelem katolické církve přislíbil, že se bude zasazovat o to, aby americký Kongres povolil zdvojnásobení nynějšího příspěvku USA na boj proti AIDS v Africe na 30 miliard dolarů (650 miliard Kč) v nadcházejících pět letech.

Benedikt XVI. ve svém velikonočním poselství vyjádřil hluboké znepokojení na iráckým konfliktem, v němž denně umírají lidé. Jeho předchůdce Jan Pavel II. se proti invazi do Iráku ze všech sil stavěl až do poslední chvíle. Bush se s Janem Pavlem II. setkal třikrát, naposledy 4. června 2004, rok po invazi spojenců v čele se Spojenými státy do Iráku.

Svatopetrské náměstí bylo kvůli Bushovi uzavřeno

Při Bushově příjezdu do Vatikánu bylo Svatopetrské náměstí zcela uzavřeno. Bushovu návštěvu provázejí jak v Římě, tak ve Vatikánu mimořádně přísná bezpečnostní opatření. Již v pátek americké velvyslanectví v Římě oznámilo, že prezident nenavštíví sídlo katolické organizace Společenství svatého Jiljí v římské historické čtvrti Trastevere, kde by v úzkých uličkách bylo velmi nesnadné prezidentovu ochranu zajistit. Místo toho přijdou zástupci společenství na americké velvyslanectví.

Před setkáním s papežem jednal Bush krátce s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem; odpoledne je plánován rozhovor s premiérem Romanem Prodim.

Odpoledne se v centru Říma očekávají dvě demonstrace proti americkému prezidentovi, na nichž se očekávají desetitisíce lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám