Hlavní obsah

Americký ministr obrany se vyslovil pro setrvání Británie v EU. Kvůli bezpečnosti

Brusel

Americká podpora setrvání Británie v Evropské unii má také strategický důvod, řekl ministr obrany USA Ash Carter v Bruselu po jednání s kolegy ze zemí NATO. Právě Severoatlantická aliance totiž podle něj zná význam jednoty a spolupráce spojeneckých zemí.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Americký ministr obrany Ash Carter a generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Článek

Britové budou o dalším osudu své země v Unii rozhodovat za týden v referendu, průzkumy ukazují v zásadě vyrovnané síly táborů pro odchod i pro setrvání.

"Otázka takzvaného brexitu je samozřejmě jen na lidech v Británii," podotkl ve středu Carter po jednání se svými kolegy z aliančních zemí, posledním před červencovým summitem NATO ve Varšavě.

Britský ministr obrany Michael Fallon v úterý upozornil, že odchod jeho země z EU může oslabit bezpečnost západních zemí. "Bude to nebezpečný moment," citovala jej agentura Reuters.

Setrvání v EU podpořil i Obama

Americký zájem na trvající britské účasti v evropském projektu dal jednoznačně najevo při své dubnové návštěvě Londýna také americký prezident Barack Obama. [celá zpráva]

Uvedl tehdy, že EU podle šéfa Bílého domu vliv Británie ve světě netlumí, ale naopak posiluje a že britské členství v Unii přispívá k její bezpečnosti i hospodářské prosperitě.

Aliance podle něj zná strategickou hodnotu, kterou pro ni znamená jednota a soudržnost členských zemí. "A to samé platí pro EU," poznamenal. Organizace, která je soudržná a jejíž členové bezproblémově spolupracují, je podle Cartera více než "součet jednotlivých členů" a právě to znamená strategickou výhodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám