Hlavní obsah

Americká tajná služba sledovala i komunikaci italské vlády

Řím
Aktualizováno

Americká tajná služba NSA podle amerického novináře Glenna Greenwalda špehovala také italskou vládu. Greenwald již dříve publikoval údaje od bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena o tajném sledování telefonické a internetové komunikace.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Ebrico Letta s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym (vlevo)

Článek

„NSA prováděla mnoho špionážních aktivit ohledně evropských vlád, včetně italské,” řekl Greenwald italskému týdeníku l'Espresso. Dodal, že údaje o telefonických rozhovorech a internetovém provozu v Itálii sbírala rovněž britská rozvědka, která si vyměňovala informace s NSA.

Itálie už ve středu tlačila na USA kvůli nelegálnímu monitoringu telekomunikačních dat. Uvedla to italská vláda po římské schůzce premiéra Enrika Letty s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerry. Ten slíbil, že americké úřady zkontrolují, zda tajné služby nesbíraly data z italských telekomunikací.

„Otázka byla vznesena kvůli ověření zpráv o možném porušení zákonů o soukromí,“ řekl zdroj z italské vlády agentuře Reuters.

„Ministr Kerry objasnil, že naším cílem je najít rovnováhu mezi zajištěním bezpečnosti a soukromím občanů a tato práce bude pokračovat stejně jako naše konzultace (ohledně tohoto tématu) s našimi přáteli včetně Itálie,“ dodal zdroj.

USA sledovaly i další země a státníky

Greenwald poskytl rozhovor ještě dříve, než propukl skandál okolo údajného sledování mobilního telefonu kancléřky Angely Merkelové americkou tajnou službou. [celá zpráva] Údajné masové sledování francouzských hovorů rozhořčilo také Paříž. [celá zpráva]

Foto: Blair Gable , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Zprávy o tom, že americká rozvědka sledovala mobilní telefon Merkelové, se objevily ve středu. Mluvčí německé vlády potvrdil, že kancléřka kvůli tomu osobně volala americkému prezidentovi Baracku Obamovi a požadovala vysvětlení. Mluvčí Bílého domu následně sdělil, že USA komunikaci Merkelové nesledují a ani to v budoucnu nehodlají dělat; nezmínil se však o minulosti.

Na čtvrtek si německý ministr zahraničí Guido Westerwelle předvolal amerického velvyslance Johna Emersona. Kancléřka před schůzkou sdělila, že vzájemná důvěra s USA potřebuje být obnovena a že špionáž mezi přáteli není možná. Německo také příští týden vyšle delegaci do USA.

USA také sledovaly hlavy států Mexika a Brazílie.

Reklama

Výběr článků

Načítám