Hlavní obsah

Američané nám ovlivňovali volby, horlí Putin

Novinky, rei
Moskva
Aktualizováno

Ruský premiér Vladimir Putin ve čtvrtek nařknul vůdce současných protivládních protestů, že sledují vlastní politické cíle. Doplnil, že většina Rusů si nepřeje politické nepokoje, které v minulosti zažila Ukrajina nebo Kyrgyzstán, a obvinil USA z podporování opozice a ovlivňování voleb.

Článek

Lidé mají podle Putina právo protestovat, ale musí to být v zákonných mezích. „Jestliže se lidé pohybují v mezích zákona, měli by mít právo vyjádřit svůj názor a my bychom neměli omezovat ničí občanská práva. Jestli ale někdo poruší zákon, pak musejí úřady, zákon a pořádek žádat výkon práva všemi zákonnými prostředky,“ prohlásil podle agentury RIA Novosti Putin.

„Jsme dospělí a chápeme, že část organizátorů (demonstrací) působí podle předepsaného scénáře, v sázce jsou jejich politické motivace. Ale rovněž víme, že lidé v naší zemi nechtějí, aby situace došla tak daleko jako v nedávné minulosti v Kyrgyzstánu nebo na Ukrajině. Ne každý chce chaos,“ doplnil premiér.

Vláda s podporou většiny občanů podle jeho slov měla pokračovat v dialogu s opozicí a umožnit jí vyjádřit svůj názor.

Volby ovlivňovaly USA

Putin se také opřel do šéfky americké diplomacie Hillary Clintonové. Kritizoval ji za to, že vysílá „signály opozici“ a přispívá k hrozbě destabilizace. Navíc dodal, že k ovlivnění voleb v Rusku byly vynaloženy stovky miliónů dolarů ze zahraničí.

Další protest v sobotu

Moskva v úterý zažila jeden z největších protestů proti Putinovi za poslední roky a na sobotu je svolána nová demonstrace u Kremlu. Na sociálních sítích se k ní přihlásilo 35  000 lidí.

Putinova strana Jednotné Rusko o víkendu ve volbách udržela v parlamentu většinu, ale ztratila tu ústavní. Po hlasování se ale vyrojily tisíce nařčení z machinací s volebními lístky.

Reklama

Související články

Jednotné Čečensko - všichni volili Putina

Volebního výsledku, za který by se nemusela stydět ani Komunistická strana Sovětského svazu v dobách minulých, dosáhlo Jednotné Rusko v kavkazské Čečenské...

Výběr článků

Načítám