Hlavní obsah

Američané jsou jako sarančata, bouří se Poláci kvůli skladům armády

Právo, PM

Obyvatelé polské obce Powidz nedaleko Poznaně ve Velkopolském vojvodství, kde začíná na náklady Severoatlantické aliance rozsáhlá výstavba skladů pro americkou armádu, v přepočtu za téměř šest miliard korun, se netají pobouřením. Stěžují si, že Američané, kterých je tam asi tisícovka a tvoří rozhodující část stavebních skupin, se chovají „jako sarančata“.

Foto: Profimedia.cz

C-130J Super Hercules na americké vojenské základně u polské Powidze.

Článek

„V chráněném území evropského významu Natura 2000 zatím vykáceli 38 hektarů lesa a na dalších sto hektarů se ještě chystají. Stromy, na kterých hnízdilo cenné ptactvo, včetně čápa černého, padají jeden po druhém jako mouchy. Turisty oblíbená rekreační oblast v okolí Powidzkého jezera se mění v trosku,“ napsal portál Natemat.pl.

„Američtí vojáci ničí těžkou technikou úzké lokální cesty, elektrické sloupy, kanalizaci i majetek místních obyvatel. Navíc za stovky vozidel neplatí silniční daň. Polská armáda, která tam v minulosti sídlila, přitom tak činila, a citelně tak přispívala do místního rozpočtu,“ dodal portál.

Padly první facky

„Neuplyne týden bez skandálů, dopravních nehod a stížností místních na Američany u starosty Powidze Jakuba Gwitza. Americký vojenský konvoj nedávno nezvládl zatáčku a zboural jednomu ze zdejších občanů plot. Nikdo se mu ani neomluvil,“ postěžoval si pan Lukasz, který je členem místní samosprávy.

„Naši lidé Američana později dopadli, když v jednom baru popíjel pivo, a schytal pár facek,“ dodal zároveň.

Obyvatelé si podle portálu uvědomují, že výstavba strategického skladu pro americké obrněné transportéry, střelivo i zbraně různého druhu je z hlediska bezpečnosti Polska důležitá. Zároveň ale doufali, že za dva roky jeho budování, ale i později, si finančně přilepší.

V obci dosud vzniklo pět barů s americkými hamburgery a živnost si otevřelo 20 taxikářů, ale zatím to vypadá spíš na ztráty než na ekonomicky přínos. Starosta obce Powidz už požádal stát o 14 milionů zlotých (84 milionů korun) rekompenzace a také o příspěvek na rychlé rozšíření kanalizačního systému, který už nyní kapacitně nestačí.

Až bude vojenský sklad za dva roky hotov, budou v něm působit dva tisíce amerických vojáků. Jelikož v obci s nimi budou žít i jejich rodiny, hrozí, že kanalizace totálně zkolabuje a beztak komplikované vztahy mezi místními a Američany se ještě více vyostří, což si podle starosty Gwitza nikdo rozumný nepřeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám