Hlavní obsah

Amatérští archeologové našli téměř kilo zlatých náramků z éry Vikingů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Trojici amatérských archeologů se v Dánsku podařil kardinální úlovek. Našli vůbec největší sbírku zlatých a stříbrných šperků z éry Vikingů. Cena pokladu je nevyčíslitelná. Dva muži a jedna žena s detektory kovů vyhrabali ze země šest zlatých a jeden stříbrný náramek o hmotnosti téměř jednoho kilogramu. Šperky pocházejí z období někdy okolo roku 900.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už když jsme našli první náhrdelník, cítili jsme se, jako kdybychom objevili svatý grál, když jsme pak našli ty další, bylo to neskutečné,” cituje server Local Sweden Marie Aagaard Larsenovou, která spolu se dvěma kolegy tvoří amatérskou skupinu archeologů Team Rainbow Power.

Rekordní úlovek se jí podařilo najít minulý týden v poli poblíž obce Vejen na západě Dánska.

Nalezené náramky z éry Vikingů

„Nález jednoho takového náramku by byl převratný; najít jich sedm, to už je mimořádná věc," potvrdil mluvčí dánského národního muzea Peter Pentz.

Dodal, že náramky mohl darovat nějaký vikingský vůdce jako odměnu svým věrným následovníkům. Pravděpodobně byly součástí pokladu, který zahrnoval také zlatý řetěz nalezený na stejném poli v roce 1911.

Hodnota nálezu je penězi nevyčíslitelná, jen cena samotného kovu se blíží k miliónu korun, skutečná hodnota z hlediska archeologie a historie je ale mnohonásobně vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám