Hlavní obsah

Alzheimerovu chorobu bude možné odhalit mnohem dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Test, který by s předstihem objevil Alzheimerovu chorobu, je podle britských expertů velmi reálný. Měl by zahrnovat odebrání mozkomíšního moku spolu se scanem mozku. Pomohl by vytipovat rizikovou skupinu, u které by se mohly nasadit léky, které by nástup nemoci alespoň zpomalily, když už ne zastavily.

Foto: Profimedia.cz

Mozek postižený Alzheimerovou chorobou na magnetické rezonanci

Článek

Zatím neexistuje žádný podobný test odhalující nástup demence, která postihla jen v Británii na 800 000 lidí, přičemž Alzheimerovu chorobu má 465 000 z nich. V současné době se dá nemoc odhalit, až v rozvinutějším stádiu.

Doktor Jonathan Schott a jeho kolegové z neurologického institutu při londýnské univerzitě jsou přesvědčeni, že už našli způsob, jak odhalit Alzheimerovu chorobu dříve, než se projeví její symptomy.

Zjišťují dva příznaky. Jedním je smršťování mozku a druhým je hladina proteinu amyloidu v mozkomíšním moku. Experti už dříve zjistili, že pro Alzheimerovu chorobu je typická právě ztráta hmotnosti mozku a nezvykle vysoká potřeba amyloidu, která vede k poklesu jeho hladiny v moku.

Pro potvrzení hypotézy byla vybrána skupina 105 dobrovolníků, u nichž se testovala hladina amyloidu a scanoval se jim mozek  pomocí magnetické rezonance, aby se vypočítala jeho hmotnost.

Nové objevy

Skupina zjistila, že u lidí, kteří mají nižší hladinu amyloidu, se mozek smršťuje dvojnásobnou rychlostí. Také mají pětkrát častěji rizikový gen AOE4 a vyšší hladinu proteinu tau, což je též typické pro lidi s tímto typem demence. [celá zpráva]

Zatím není jasné, u kolika lidí z pokusné skupiny se Alzheimerova nemoc projeví, to se teprve ukáže. Klíčové ale je, že se takto může vytipovat skupina, které by se podávaly léky oddalující projevy choroby.

Potřebná  naděje

Rebbecca Woodová z Nadace pro výzkum Alzheimerovy choroby uvedla: „Jsme paralyzováni svou neschopností detekovat Alzheimera, takže tato zjištění by mohla být klíčová. Víme, že léčba mnoha chorob je mnohem úspěšnější, když se s ní začne brzo. A to by mohlo platit i u Alzheimera.“

I lékařka Anne Corbettová ze Společnosti pro Alzheimerovu chorobu uvedla: „Detekovat demenci brzo je skutečně důležité. To by mohlo otevřít dveře pro novou léčbu.“ Podle ní je právě analýza mozkomíšního moku důležitá, ale v Británii nedoceňovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám