Hlavní obsah

Alexandrovcům zrušili vyprodaný koncert v Krakově. Kvůli Krymu

Právo, Pavol Minárik

Zcela vyprodané představení ruského armádního souboru Alexandrovci, plánované na nedělní večer v polském Krakově, bylo na poslední chvíli zrušeno. Ředitel Krakovské filharmonie Bogdan Tosza, který za zrušením stál, tak prý učinil ve snaze zabránit demonstraci, která se měla konat v návaznosti na situaci probíhající na Krymu.

Foto: Profimedia.cz

Vystoupení Aleksandrovců a jejich hostů v Moskvě

Článek

„Tímto rozhodnutím jsem se snažil zabránit demonstraci a nepředvídatelným událostem před filharmonií, kterých se mělo zúčastnit zhruba sto lidí protestujících proti ruské anexi Krymu,“ uvedl Tosza v neděli v Radiu Krakov. Řekl také, že vystoupení ruských umělců v replikách uniforem Rudé armády vyvolává protesty nejen v Krakově, ale i v dalších polských městech.

Rozhodnutí ředitele Krakovské filharmonie, kde se měl koncert ruského souboru konat, prý předcházel dopis od tří poslanců Sejmu a EP z vládní Občanské platformy (PO), kteří prý ostře protestovali proti vystoupení Alexandrovců právě v Krakově.

„Koncert přinese hanbu nejen organizátorům, ale i celému městu. Jeho zrušení nebude protestem proti ruské kultuře, ale projevem solidarity s ukrajinským lidem,“ píše se v dopise.

Měl by se zastřelit, reagoval místopředseda parlamentu

„Je to nevídaná hanba, něco takového se nemělo nikdy stát,“ reagoval na jeho krok místopředseda parlamentu Krakovského vojvodství Jacek Soska.

„Tosza by se měl po takovém rozhodnutí zastřelit nebo minimálně rezignovat z funkce ředitele Krakovské filharmonie,“ zdůraznil Soska. Dodal, že hanba, kterou prý tento nekulturní člověk uvalil na Krakov, má zcela nevídaný rozměr. Současně se jménem celého vojvodství, pod které Krakovská filharmonie spadá, omluvil „všem lidem, kterých se tato nechutná událost dotkla“.

Alexandrovci jsou od začátku letošního března na koncertním turné po dvaceti polských městech a většinu koncertů již mají za sebou. Krakov je zatím jediným městem, které jejich vystoupení zrušilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám