Hlavní obsah

Albánci v Kosovu kamenovali český autobus s humanitární pomocí

– PRIŠTINA/PRAHA

Skupina kosovských Albánců zaútočila kameny ve středu odpoledne u města Dečani na český autobus. Jelo v něm 21 českých vysokoškolských studentů a členové petičního výboru, kteří v Česku pořádají demonstrace proti uznání nezávislého Kosova Českou republikou. Útok z Kosova potvrdil Právu děčínský zastupitel, člen ČSSD Jaroslav Foldyna.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

V napadeném autobuse jel také děčínský zastupitel a funkcionář ČSSD Jaroslav Foldyna.

Článek

"Navštívili jsme klášter Visoke Dečani, což je jeden z pravoslavných klášterů na území dnešního Kosova. Když jsme projížděli městem, začali místní albánští středoškoláci na náš autobus, který nese české označení, házet kameny. To, že česká vláda, za kterou se v této chvíli hrozně stydím, uznala Kosovo, tyto mírumilovné a demokratické Albánce nijak neovlivnilo,“ poznamenal sarkasticky Foldyna.

Napadený autobus mimo jiné vezl humanitární pomoc kosovským Srbům. Podle zástupců petičního výboru nebyl při incidentu nikdo zraněn.

Zástupkyně Sdružení srbsko-českého přátelství Adrijana Markeševičová řekla rozhlasové stanici B92, že se skupina nyní chystá do etnicky rozděleného města Kosovska Mitrovica, kde rozdělí pomoc a chce se podílet na protestní akci proti rozhodnutí české vlády uznat samostatnost Kosova.

Foldyna chce ústavní žalobu proti uznání Kosova

Foldyna v telefonátu zkritizoval rozhodnutí české vlády uznat Kosovo. Podle něj se nedá popsat slovy, co člověk cítí, když se stane zrádcem, aniž pro to cokoliv udělal. „Jsem přesvědčen, že je třeba podat ústavní žalobu na neplatnost úkonu, kterým česká vláda uznala nezávislé Kosovo, protože tento úkon je v rozporu s mezinárodním právem,“ dodal.

Řekl, že bude v Kosovu mluvit se spoustou lidí a všichni se budou ptát. "Já pro ně mám jedinou odpověď: Srbsko nezradil český národ, ale česká vláda. Český národ je pořád stejný,“ prohlásil Foldyna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám