Hlavní obsah

Aféra se zneužíváním veřejných prostředků otřásá britskou politikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Proplácení ochranky, úklidu bytu, nebo i žiletek a dětských plenek z veřejných prostředků přišlo vysokým představitelům současné britské vlády draho. Poté, co deník The Daily Telegraph zveřejnil, jak si přední politici Labouristické strany vylepšují životní úroveň na státní útraty, nenechávají na nich ostrovní média niť suchou. Vedení Dolní sněmovny zatím v pátek pověřilo policii, aby vyšetřila okolnosti úniku informací do tisku.

Foto: Jason Reed, Reuters

Britský premiér Gordon Brown

Článek

Ve skandálu je namočen i současný premiér Gordon Brown, který ještě jako ministr financí vyplatil svému bratrovi 6577 liber (skoro 200 000 korun) za úklid svého bytu. Brownův úřad obvinění odmítl. Jeho mluvčí prohlásil, že Brown v době, kdy byl ještě ministrem financí, pověřil svého bratra, aby se postaral o úklid bytu. Ten najal firmu, která uklízela jeho byt i byt Gordona Browna. Ten si jen nechal proplatit částku 6577 liber, tedy kolik zaplatil v letech 2004 až 2006 za polovinu účtu úklidové firmy.

Ministr spravedlnosti Jack Straw si nechal třeba proplatit místní daň, přestože na ni dostal od londýnských úřadů poloviční slevu. Straw pak částku vrátil. Ministryně pro obce a místní zastupitelstva Hazel Blearsová si nechala zaplatit nábytek za 5000 liber a měnila kvůli tomu třikrát londýnskou adresu. Stejně tak si Gordon Brown nechal dvakrát proplatit jeden účet 153 liber za instalatéra. Podle Downing Street šlo o omyl a premiér částku již vrátil.

Náměstkyně ministra kultury pro turistiku Barbara Follettová si například v letech 2004 až 2008 nechala proplatit přes 25 000 liber (750 000 korun) za ochranku u svého poslaneckého bytu v londýnské Soho. Follettová je manželkou autora bestsellerů a milionáře Kena Folletta. Náměstek ministra zdravotnictví Phil Hope si zase nechal proplatit 37 000 liber za rekonstrukci a zařízení podle něj "skromného" bytu v jižním Londýně. Hope v pátek připustil, že udělal chybu, když si nechal proplatit i žiletky.

Náměstek ministryně vnitra pro přistěhovalectví Phil Woolas si údajně nechal zaplatit i ženské šaty, vložky a dětské plenky. Woolas označil tvrzení za "nechutná" a pohrozil listu žalobou. Zdůraznil, že se snažil předejít komplikacím, předkládal všechny své účty, ale zdaleka si nenechával proplácet všechny položky na nich.

Poslanecké náhrady ve výši tří miliard korun

Podle listu The Guardian se nezdá, že by někdo z ministrů porušil poslanecká pravidla, ale i tak jsou zveřejněné podrobnosti pro vládu nepříjemné. The Daily Telegraph tvrdí, že ministři se snažili z možností, které jim systém poskytuje, co nejvíc vytěžit. Podle listu si 646 členů Dolní sněmovny za poslední rok nechalo proplatit 93 milionů liber (téměř tři miliardy korun) v náhradách.

Vůdkyně sněmovny Harriet Harmanová připustila, že "to nevypadá dobře a že lidé jsou pobouření". Hájila nicméně sněmovnu s tím, že "není poznamenána korupcí jako v jiných politických systémech". Zdůraznila současně potřebu reformy poslaneckých náhrad, kterou se paradoxně v minulých týdnech snažil Brown prosadit, ale nesehnal pro ni dost poslaneckých hlasů ani ve své Labouristické straně.

Opozice má také máslo na hlavě

Opoziční konzervativci i liberální demokraté se zatím zdrželi snah získat v aféře politický kapitál. Jejich poslanci mají totiž obdobné problémy a The Daily Telegraph uvedl, že hodlá v příštích dnech zveřejnit údaje i o nich.

Parlament na každý pád zveřejní v polovině července dva milióny poslaneckých účtů poté, co prohrál soudní bitvu v rámci zákona o svobodě informací. Poslanec Stuart Bell již v minulých týdnech tvrdil, že informace o těchto účet jsou "na prodej" již nyní, ale odmítl říci, kdo je nabízí.

The Guardian napsal, že disk s detaily poslaneckých účtů byl nabídnut několika listům za šestimístnou sumu. The Daily Telegraph odmítl uvést, zda za své informace zaplatil.

I když Brownův úřad nepopřel pravdivost informací listu, zdroje na Downing Street tvrdí, že jejich nynější publikace je politicky motivovaná.

Za měsíc jsou evropské a místní volby a Brownův kabinet utrpěl v posledních týdnech několik politických porážek. Objevují se spekulace, zda vůbec dovede labouristy až do parlamentních voleb, které musejí být do června příštího roku. Labouristé dlouhodobě zaostávají za konzervativci v průzkumech o 15 až 18 procentních bodů.

Reklama

Výběr článků

Načítám