Hlavní obsah

Abchazští separatisté tvrdí, že sestřelili dvě gruzínská letadla

BBC, aš, Novinky, RIA Novosti,
MOSKVA

Separatistická Abcházie v neděli oznámila, že sestřelila dvě gruzínská bezpilotní letadla. Potvrdil to i úřad prezidenta. Gruzie ale popírá, že by v neděli na Abcházii prolétaly gruzínské stroje.

Foto: Levan Gabechava , Reuters

Ruský voják na gruzínsko-abcházské hranici

Článek

„Letadla letěla ve výšce 7000 metrů a byla sestřelena příslušníky naší protivzdušné obrany,“ uvedl Ruslan Kišmaria z úřadu abchazského prezidenta. Abchazské ministerstvo obrany oznámilo sestřelení jednoho stroje.

Kišmaria sdělil, že po prvním stroji, o němž informovalo i ministerstvo a který byl sestřelen už v 16 hodin místního času, byl v jiné oblasti sestřelen druhý. Doplnil, že oba byly sestřeleny pozemními prostředky protivzdušné obrany.

Dodal, že trosky stroje už zkoumají experti.

Gruzie lety nad Abcházií popírá

Vysoký představitel gruzínského ministerstva vnitra v neděli rozhodně popřel, že by gruzínská bezpilotní průzkumná letadla nad Abcházií létala.

Zpráva přilila olej do ohně napětí mezi Gruzií a abchazskými separatisty. Nejde o první podobný případ, už 20. dubna Gruzie obvinila Rusko, že její MiG 29 sestřelil gruzínský bezpilotní letoun. Abcházie tvrdila že stroj sestřelila sama, přičemž k tomu použila letadla české výroby L-39 Albatros. Na záběru kamery ze sestřeleného stroje byl ale jasně vidět dvoumotorový MiG-29.

Rusko podporuje separatistickou Abcházii, kterou obývají Rusové. Otevřeně tak činí od chvíle, kdy Kosovo vyhlásilo samostatnost. Moskva ještě před jejím vyhlášením varovala, že pak bude podporovat abchazské separatisty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám