Hlavní obsah

17. listopadu nedemonstrujte, vyzývá slovenský ministr vnitra

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

„Chci poprosit a vyzvat občany Slovenské republiky, aby zvážili svou účast na shromážděních k 17. listopadu,“ uvedl v pondělí slovenský ministr vnitra Roman Mikulec. Na úterý avizovala protivládní protest v Bratislavě část opozice i fotbaloví ultras.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr vnitra Roman Mikulec

Článek

Na Slovensku platí v souvislosti s pandemií nouzový stav a zákaz shromažďování. Ministr kritizoval opoziční politiky, kteří vyzývají, aby šli lidé v úterý protestovat.

„Pokud někdo z opozičních politiků vyzývá lidi, aby šli na shromáždění, tak pošlapává odkaz 17. listopadu. Demokracie není o tom, že je anarchie, ale že platí pravidla a chceme, aby platila pro všechny,“ uvedl Mikulec.

Ministr tvrdil, že má informace, že organizátorům úterních akcí jde o to, aby se účastníci pobili, narušovali veřejný pořádek, ničili majetek a ohrožovali životy lidí. „Máme informace, že chtějí přijít s různými zbraněmi,“ poznamenal Mikulec.

Slovensko od pondělí otevírá divadla, kina a kostely na polovinu kapacity

Koronavirus

Zdůraznil, že nouzový stav a zákaz shromažďování si vyžádali zdravotníci, a připomněl, že nouzový stav byl zaveden také v období první vlny koronaviru, kdy byly počty infikovaných mnohem nižší.

„Nouzový stav a zákaz shromažďování nebyl zavedený proto, aby někdo nemohl vyjádřit svůj názor,“ dodal.

Dočasně pověřený policejní prezident Peter Kovařík pak varoval, že v době nouzového stavu hrozí za útok na veřejného činitele 12 až 25 let vězení.

Víkendové testování 1,5 milionu Slováků odhalilo skoro 10 tisíc nakažených

Koronavirus

Od pondělí se na Slovensku mohou otevřít divadla, kina a kostely do maximální kapacity 50 procent. Otevírají rovněž posilovny a plovárny do kapacity maximálně šest lidí a při dodržování pravidla 15 metrů čtverečních na osobu.

Na Slovensku zaznamenali v neděli 509 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2, zemřelo 16 lidí. V nemocnicích je 1509 pacientů s potvrzeným covidem-19, z toho 100 na JIP a 118 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 87 276 lidí. Od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 526 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám