Hlavní obsah

Německo a Polsko spory o plynovod neurovnaly

Právo, DPA, KOV
BERLÍN

Šéfům vlád Německa a Polska Angele Merkelové a Jaroslawu Kaczyňskému se v pondělí při schůzce v Berlíně nepodařilo vyřešit ani zmírnit zásadní spor o rusko-německý plynovod a o požadavek na odškodnění, který vůči Polsku vznesla část odsunutých Němců.

Článek

Kancléřka se snažila o zlepšení atmosféry, napjaté od nástupu Kaczyňských k moci, ale její návrhy polského hosta neuspokojily. Potvrdila sice, že ani její kabinet nepodporuje žádné nároky na odškodnění odsunutých, avšak na otázku, zda by se Německo těchto nároků zřeklo uzavřením mezinárodní smlouvy, odpověděla, že to "není to správné řešení".

Premiér na to reagoval náznakem, že na smlouvě ale bude jeho země trvat. Obrat nenastal ani v konfliktu o plynovod pod Baltem. Kaczyňski zopakoval zásadní výhrady i poté, co Berlín navrhl možnou "odbočku" pro Polsko. Merkelová to prý hostu opakovaně nabídla, ale neuspěla. "Polsko chce vyloučit situaci, aby mu mohl být uzavřen plynový kohoutek. Jde nám o energetickou jistotu, nechceme být jednostranně závislí," prohlásil premiér.

Merkelová podotkla, že "v EU se pracuje na společném projektu elektrické a plynové sítě, která by mohla odpovídat také polským zájmům."

Oba se ale shodli aspoň na výzvě Rusku, aby podepsalo energetickou chartu EU, čímž by Polsko i Německo získaly smluvní jistotu na dodávkách.

Atmosféru vidí kriticky obě strany

První návštěvu polského premiéra v Německu přitom provázela ostrá kritika německých činitelů na adresu varšavské zahraniční politiky. Místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse (SPD) dokonce řekl, že z polské strany jsou neshody zřejmě organizovány.

Kritikou nešetří ani druhá strana: za "velmi špatné" označil nynější styky obou zemí místopředseda polského Sejmu Bronislaw Komorowski z opoziční Občanské platformy. Při návštěvě polského premiéra u německé kancléřky se jeden Polák pokusil upálit.

Chtěl tak protestovat proti údajné diskriminační politice německých úřadů vůči rozvedeným polským rodičům při péči o potomka.

Reklama

Související články

Rusko staví obří ropovod pod Baltským mořem

Plynárenská společnost Gazprom začala pod hladinou Baltského moře stavět plynovod, který povede přímo do Německa. Vyhne se tak tranzitním zemím. Stavba vyjde...

Merkelová jednala s Putinem o plynovodu

Vztahy Moskvy a Berlína by měly být v budoucnu širší a intenzivnější. Po pondělním jednání v Kremlu se na tom shodli ruský prezident Vladimir Putin a nová...

Výběr článků

Načítám