Hlavní obsah

Policie zatkla Francouze podezřelé z popálení studentky

ČTK, Novinky, lab, yahoo.fr
MARSEILLE

Francouzská policie zadržela v úterý ráno čtyři mladíky, kteří jsou podezřelí ze sobotního žhářského útoku na autobus městské hromadné dopravy v Marseille. Při něm byla velmi těžce popálena mladá studentka ze Senegalu, která nyní bojuje o život v nemocnici. Ministr vnitra Sarkozy ihned po činu ubezpečil veřejnost, že žháři budou dopadeni a potrestáni.

Článek

Tři zadržení Francouzi jsou mladiství, jednomu z nich je jen čtrnáct let, čtvrtý mladík je plnoletý. Po pachatelích pátralo od sobotního incidentu padesát detektivů.

Úspěšná operace, která skončila v úterý ráno po sedmé hodině, probíhala na marseillském předměstí Lilas."Je to můj syn, je mu čtrnáct let. Má alibi," bránil podle posledních zpráv francouzských médií čtrnáctiletého mladíka jeho otec.

Mladíci v kuklách v sobotu pronikli do autobusu na zastávce na předměstí Marseille, rozlili v něm hořlavinu a zapálili ji. Šestadvacetiletá studentka medicíny Mama Galledou ze Senegalu nestačila utéct a byla popálena na 70 procentech těla. Nyní leží v kómatu v nemocnici. Stále není jisté, zda přežije, a podle lékařů v každém případě bude mít trvalé následky.

Studentka bojuje o život

Případ šokoval francouzskou veřejnost i politickou scénu svou brutalitou a zejména mládím pachatelů. Svědci už o víkendu vypověděli, že za útokem stojí zhruba patnáctiletí kluci. Hrůzostrašné jsou i detaily případu: podle jednoho ze svědků, kterého citovala agentura AFP, černošské dívce následkem popálenin kůže "zbělala a začala se odlupovat".

Zatímco mladá Senegalka bojuje o život v nemocnici, francouzští politici jednali o tom, že tresty za vandalismus by měli být podstatně tvrdší. Podle francouzského trestního zákoníku však pachatelům i nyní hrozí až třicet let vězení.

Reklama

Související články

Mladíci ve Francii podpálili autobus

Při žhářském útoku na autobus na předměstí Marseille byla těžce popálena žena. Další tři lidé se přiotrávili kouřem. Žena má popáleniny na šedesáti procentech...

Výběr článků

Načítám