Hlavní obsah

Polsko jedná o úplném zákazu potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polský parlament ve středu začal projednávat návrh ústavní novely, podle níž by mělo být úplně zakázáno umělé přerušení těhotenství. Polsko má už nyní v rámci Evropy ohledně interrupce jednu z nejpřísnějších norem. V zemi nyní vládne konzervativní strana, která požaduje ještě větší zpřísnění.

Článek

Poslanci, kteří zpřísnění navrhli požadují, aby žena nemohla jít na interrupci v žádném případě. Nyní je to možné, pokud byla znásilněna, těhotenství ohrožuje život matky nebo dítěte, nebo jde o incest.

Pro zákon se musí vyslovit dvě třetiny poslanců, protože norma by změnila polskou ústavu. Musí tak pro ni hlasovat nejméně 307 z 460 poslanců. Vládní koalice konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), populistů ze Sebeobrany a LPR mají dohromady jen 230 křesel. Někteří opoziční politici silně katolické země ale se zákonem souhlasí. Naopak někteří koaliční poslanci o něm pochybují.

Nynější norma platí od roku 1989. Podobně přísně se na potraty dívá například i Irsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám