Hlavní obsah

Gyurcsány: Zelenou výtržnostem dala opozice

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány v úterý obvinil šéfa opozice Viktora Orbána, že dává ideologický základ k výtržnostem a že je ochoten mluvit na ulici, a nikoliv o problémech diskutovat v parlamentu. Gyurcsány tak reagoval na to, že opoziční poslanci v úterý odmítli vyslechnout řeč premiéra v parlamentu. Ta měla mj. vysvětlit kontroverzní zásah policie během nočních protivládních demonstrací, při nichž bylo zraněno 128 lidí.

Článek

"Svými protivládními výzvami uvolnil v lidech zábrany. Jedno však nedomyslel: je lehké dostat lidi do ulic, ale mnohem těžší je dostat je z ulice. Chápete vůbec, s čím si pohráváte?" uvedl Gyurcsány ve svém emotivně laděném projevu na zasedání parlamentu.

Gyurcsány: Orbánovi jde jen o moc

K diskusi o napjaté situaci v zemi vyzvala opozice, ale opoziční poslanci nebyli ochotni poslouchat premiéra, a opustili sál. Gyurcsány obvinil vůdce opozice, že mluví jen na ulici, ale odmítá diskutovat na půdě parlamentu. "Podle Orbána je vlastenecké útočit na levici, je vlastenecké rozbíjet a ničit. Orbánovi nejde o zákony této země, jde mu jen o moc," dodal.

Opoziční poslanec Zsolt Semjén obvinil policii z brutality. "Včerejší den ukázal, že Gyurcsány dělá politiku stejnou jako János Kádár s tím rozdílem, že on už nemůže povolat na pomoc Rudou armádu. Za brutální zásah policie se bude zodpovídat Gyurcsány i velitel policie," uvedl. [celá zpráva]

Poslanec opoziční strany FIDESZ Tibor Navracsics uznal, že v zemi je mimořádná situace. "Může za to Gyurcsány, který rozděluje společnost," dodal.

"Pošlapání odkazu" revoluce v roce 1956

Předsedkyně opozičního Maďarského demokratického fóra Ibolya Dávidová označila události z pondělí za hanbu a pošlapání odkazu revoluce 1956.

"Za situaci v zemi jsou odpovědné dvě osoby: premiér Gyurcsány a předseda FIDESZ Orbán. Taktika obou vede zemi do anarchie a ohrožuje budoucnost státu. Proto vyzývám oba, aby z politiky odešli," uvedla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám