Hlavní obsah

Většina lidí je proti mučení vězňů

Právo, BBC, roš

Většina lidí ve světě je proti tomu, aby k získání informací od teroristů bylo použito mučení, i kdyby to zachránilo životy nevinných lidí. Vyplývá to z průzkumu mezi 25 tisíci respondenty v 25 zemích pro stanici BBC. Česko sonda nezmiňuje.

Článek

"Ve světě převládá názor, že terorismus neospravedlňuje přizpůsobovat pravidla zakazující mučení," řekl Steven Kull, šéf Programu pro mezinárodně politické postoje, který se na sondě podílel.

Nejvíc jsou proti mučení Italové (81 procent), následovaní Australany a Francouzi (75 proc.), pak Kanaďany, Brity a Němci (od 74 do 71 proc.). Naproti tomu největší volnost by své vládě dali Indové - 32 procent, zatímco 23 procent je rozhodně proti.

Téměř vyrovnaný je poměr mezi Izraelci, z nichž 43 procent by přimhouřilo oko, zatímco 48 procent tvrdosti zavrhuje. Výrazně větším rozdílem je odmítli občané například v Polsku (62:27), Rusku (43:37) a také třeba v Číně (49:37) či Turecku (62:24).

USA: berte si vězně z Guantánama

Na vlády kritizující poměry ve věznici na Guantánamu se v interview pro BBC obořil hlavní právní poradce ministerstva zahraničí USA John Bellinger. Vyčetl jim, že místo toho by měly pomoci s přesídlením vězňů zpět do jejich zemí a přicházet s praktickými návrhy.

"Nikomu není situace na Guantánamu příjemná," prohlásil Bellinger v bezprecedentním pokusu připsat část viny za neutěšený stav jiným zemím, které naopak mají USA za zlé, že nepropouštějí dřív ty, kteří nepředstavují žádnou hrozbu.

USA na Guantánamu internují od roku 2002 osoby podezřelé z terorismu, jichž je nyní asi 450. Bellinger odhadl, že vojenskými komisemi zřízenými novým zákonem bude příští rok souzeno 60 až 80 vězňů, kteří budou obviněni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám