Hlavní obsah

Generál Mladić se prý skrývá v Bělehradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) Carla Del Ponteová se stále snaží dopadnout bývalého bosenskosrbského generála Ratko Mladiće, jenž je obviněn z válečných zločinů. Mladić se podle žalobkyně skrývá v srbském hlavním městě Bělehradu.

Článek

Del Ponteová to uvedla v rozhovoru pro francouzský deník Libération.

Mladić "je v Srbsku, v Bělehradu a okolí", domnívá se Del Ponteová. Vrchní žalobkyně již v pondělí při setkání s ministry zahraničí Evropské unie v Lucemburku kritizovala Srbsko, že se dostatečně nesnaží dopadnout Mladiče a další Srby obviněné z válečných zločinů.

"Naštěstí je mezinárodní společenství v současnosti jednotné ve snaze vymoci vydání (Mladiče) do Haagu", kde ICTY sídlí, řekla Del Ponteová.

V pondělí jeden ze srbských představitelů pověřený spoluprací s ICTY Rasim Ljajić prohlásil, že "v Srbsku nikdo neví, kde se Mladić nachází, a nikdo s (Mladičem) nevyjednává o jeho kapitulaci". "Ani v zahraničí nikdo netuší, kde se v tomto okamžiku (Mladić) nalézá," dodal Ljajić.

ICTY se podle Del Ponteové nyní zaměřuje především na Mladiče. Prokurátorka nicméně podotkla, že "stále ještě je šance polapit" i dalšího významného uprchlíka hledaného ICTY, někdejšího politického vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče.

Mladić je obviněn z válečných zločinů, ze zločinů proti lidskosti a z genocidy. ICTY ho stíhá zejména za srebrenický masakr osmi tisícovek Muslimů v roce 1995. V bosenské válce zemřelo více než 200 000 lidí, převážně Muslimů.

Reklama

Výběr článků

Načítám