Hlavní obsah

Během oslav revoluce 1956 nemusí demonstranti opustit náměstí

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Po domluvě prezidenta László Sólyoma nemusí protivládní demonstranti opustit Kossuthovo náměstí v centru Budapešti ani v průběhu nadcházejících oslav 50. výročí protikomunistické revoluce z roku 1956. Velitel policie László Bene rozhodl, že náměstí se rozdělí kordonem na dvě části: v jedné budou protivládní demonstranti a ve druhé oficiální oslava.

Článek

Policie původně uvažovala o vyklizení náměstí silou. "Budeme se bránit a když nás vyženou násilím, zablokujeme přístupové silnice k hlavnímu městu a způsobíme dopravní chaos," varoval jeden z demonstrantů. Prezident Sólyom jednal v pátek odpoledne s ministrem vnitra Józsefem Petréteim a výsledkem jednání byl zmíněný kompromis. Demonstranti umožní, aby policisté před příjezdem zahraničních delegací vykonali bezpečnostní prohlídku také na jejich části náměstí. Na oficiální oslavy přijede 56 delegací z celého světa. Akce se zúčastní i český prezident Václav Klaus.

Nejen náměstí, ale také Maďarsko je rozdělené

Letošní oslavy se konají ve stínu vnitropolitického napětí, které způsobilo zveřejnění projevu premiéra Ference Gyurcsánye, v němž přiznal, že před letošními volbami voličům lhal v zájmu opětovného vítězství ve volbách. Už měsíc se po celé zemi konají protivládní demonstrace a společnost je značně polarizována.

Demonstrace v prvních dnech přerostly do násilností. Pod dojmem událostí posledních týdnů a v obavách z nedůstojného průběhu oslav, odřekla svou účast americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová, otec současného amerického prezidenta George Bush starší, rumunský prezident a francouzský premiér.  

Opozice nebude slavit s Gyurcsányem

Představitelé opoziční strany FIDESZ už oznámili, že se nezúčastní oficiální části oslav, protože na nich vystoupí s projevem premiér Gyurcsány. "Pro maďarskou politiku se stal Gyurcsány nežádoucí osobou. Jeho vystoupení v rámci oslav považujeme za provokaci. Pro nás je rovněž nepřijatelné, že pozvánky na oficiální oslavy podepsal kromě prezidenta László Sólyoma také Gyurcsány," uvedl předseda FIDESZ Viktor Orbán. FIDESZ organizuje vlastní oslavy na jiném místě Budapešti.  

Před rokem bylo všechno jinak

Když se loni poprvé sešla komise pro přípravu oslav, představitelé všech parlamentních stran se zavázali, že 50. výročí revoluce nebudou zneužívat k politickým cílům a budou oslavovat společně. "Politické spory nemohou narušit oslavy, protože oslavy revoluce 1956 jsou celonárodní záležitostí," píše se v prohlášení. Po necelém roce je všechno jinak. Proti sobě stojí dva nesmiřitelné tábory, které spolu nekomunikují.

Opozice vsadila vše na jednu kartu - chce odchod Gyurcsánye za každou cenu. Koalice vidí v osobě premiéra garance na provedení náročných ekonomických reforem, které Maďarsko čekají. Ukazuje se, že tyto tábory už ani slavit společně nedovedou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám