Hlavní obsah

Turecko a Francie ve sporu kvůli genocidě Arménů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA/PAŘÍŽ

Turecko oficiálně odsoudilo nový francouzský návrh zákona, podle kterého má být trestné popírat genocidu Arménů Turky za první světové války. Zákon, který předpokládá tresty až jeden rok vězení a pokutu 45 000 eur (1,3 miliónu korun), ve čtvrtečním hlasování přes odpor vlády a protesty Turecka schválilo francouzské Národní shromáždění. V tureckých městech vyšli Turci do ulic na velké protestní akce.

Článek

Podle běžně dostupných informací se počet obětí masakrů, které Turci spáchali na Arménech, vyšplhal na 1,5 miliónu lidí. Turecko však tento počet odmítá. Podle turecké "oficiální" verze během první světové války zemřelo mnoho Arménu i Turků, ale žádná genocida se nekonala.

Turecko také pohrozilo Francii odvetnými opatřeními v hospodářské oblasti. Francie je přitom pátý největší dodavatel zboží do Turecka.

Zákon má mnoho kritiků i ve Francii

Podle francouzských odpůrců návrhu zákona by se právě nová norma mohla ukázat jako kontraproduktivní ve vztazích s Tureckem. Jeho kritici poukazují na to, že odmítavě se k zákonu stavějí i turečtí Arméni, kteří jsou pro posuzování problému kompetentnější.

Řada zastánců zákona však v parlamentní debatě argumentovala tím, že není důvod mít rozdílný přístup ke genocidě Arménů a ke genocidě, jíž se během druhé světové války dopustili nacisté na Židech. Popírání nacistického vyvražďování Židů je ve Francii trestné.

Reklama

Výběr článků

Načítám