Hlavní obsah

Radioaktivní šneci zamořili jih Španělska, spadlo tam letadlo s jadernými pumami

MADRID

V jihovýchodním Španělsku v místech, kde před 40 lety ztratil americký bombardér tři vodíkové pumy, se objevili radioaktivní šneci. Úřady nevylučují, že tento nález povede k rozsáhlé operaci, při níž bude muset země postiženou oblast znovu vyčistit.

Článek

Jaderné bomby se uvolnily z bombardéru, když se ve vzduchu střetl s tankovacím letadlem. Nehodu, která se stala v roce 1966 poblíž rybářské vesnice Palomares, přežili z 11členné posádky jen čtyři lidé. Po dopadu explodovaly dva detonátory a oblast pokryl oblak plutoniového prachu. Při následné dekontaminační operaci nechali američtí specialisté odvézt do USA stovky tun zamořené zeminy.

Nyní se ale zjistilo, že v oblasti žijí radioaktivní šneci, a také další podobní živočichové. Úřady se domníavjí, že v hlubších vrstvách zeminy se může nacházet plutonium a uran, a to v nebezpečné koncentraci.Další dekontaminace půdy bude pravděpodobně nutná.

"Musíme prověřit prachové částice, podívat se pod povrch. Vůbec netušíme, co tam je," uvedl Juan Antonio Rubio, který stojí v čele agentury CIEMAT, jež provádí společně s americkým ministerstvem energetiky nové šetření.

USA souhlasí s tím, že se budou podílet na nákladech spojených s prvními průzkumy. Ty začnou u Palomares již za měsíc. Vlády obou zemí se ale ještě musí dohodnout, jak to bude s náklady za dekontaminaci půdy. Situaci poněkud usnadňuje fakt, že španělská vláda odkoupila desetihektarový pozemek, na nějž před 40 lety pumy dopadly.

Úřady již varovaly místní obyvatele před vstupem na zasažené pozemky, lidé rovněž nesmí konzumovat šneky, kteří jsou místní specialitou. Vesničané jsou pod pravidelnou lékařkou kontrolou, která má zjistit případné nebezpečí radioaktivity. V současnosti ale žádné takové nebezpečí na povrchu postižené oblasti nehrozí, ujišťuje státní aparát.

Reklama

Výběr článků

Načítám