Hlavní obsah

V Moskvě zavraždili dalšího bankovního funkcionáře

MOSKVA

V Moskvě byl v úterý večer zabit ředitel místní pobočky druhé největší ruské banky Vněštorgbank Alexander Plochin. Jeho tělo bylo nalezeno se střelnou ranou na schodišti domu, kde bydlel. Vražda nese podle moskevské prokuratury znaky usmrcení na objednávku, jež mohla souviset s Plochinovou profesí.

Foto: Alex Švamberk, Novinky
Článek

Osmatřicetiletého Alexandra Plochina usmrtil neznámý pachatel střelou do hlavy. "Tento případ nese znaky nájemné vraždy. Vrah čekal na oběť na schodišti. Když vystoupila z výtahu, střelil ji do hlavy," řekla mluvčí moskevské prokuratury, podle níž se nyní zkoumají motivy zločinu. Jako hlavní se zvažuje vražda na objednávku, související s profesionální činností zavražděného.

Během měsíce zavražděn již druhý bankéř

V září byly finanční kruhy otřeseny vraždou prvního náměstka předsedy ruské centrální banky Andreje Kozlova, který se stal rovněž obětí nájemného vraha. Ten si na něho počkal u východu ze sportovního klubu v Moskvě a několikrát na něho vystřelil. Jednačtyřicetiletý Kozlov vážným zraněním podlehl druhý den v nemocnici. V centrální bance měl na starosti bankovní dozor. Znám byl přísnými postoji k bankám, které praly špinavé peníze nebo se zabývaly jinou trestnou činností. Vraždy na objednávky jsou v Moskvě poměrně dost časté.

V sobotu byla zabita opoziční novinářka Anna Politkovská, která ve svých článcích často kritizovala politiku Kremlu a jeho postup v neklidném jihoruském Čečensku. [celá zpráva] Zastřelena byla ve výtahu domu, kde bydlela. V roce 2004 byl v Moskvě zavražděn americký novinář ruského původu Paul Klebnikov, který pracoval v redakci ruské verze časopisu Forbes.

Reklama

Související články

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém...

Výběr článků

Načítám