Hlavní obsah

Putina čekali v Německu demonstranti a výkřiky Vrahu!

DRÁŽĎANY

Asi dva tisíce demonstrantů a výkřiky Vrahu! vítaly v úterý v Drážďanech ruského prezidenta Vladimira Putina. Protestující reagovali na násilnou smrt ruské novinářky Anny Politkovské, přední kritičky vlády, její strategie v Čečensku a prezidenta osobně. Putin po schůzce s německou kancléřkou Angelou Merkelovou řekl, že vražda Politkovské je odporný zločin, který nemůže zůstat nepotrestaný.

Článek

Merkelová uvedla, že vražda novinářky jí hluboce otřásla a že jde o tak závažnou událost spojenou se svobodou slova, že zločin nesmí zůstat nevyšetřen.

"To mi ruský prezident slíbil, takže vycházím z toho, že bude podniknuto opravdu vše pro objasnění vraždy. Samozřejmě to také ukáže, jakou váhu má v Rusku svoboda tisku," prohlásila německá kancléřka. Merkelová po jednání s ruským prezidentem upozornila, že Moskva podle ní bude dál zajišťovat do západních zemí smluvené dodávky ropy a plynu.

Gazprom vloží milióny eur do Schalke 04

Německý list Die Welt připomněl, že ruský koncern Gazprom vloží do bundesligového klubu Schalke 04 jako hlavní sponzor sto miliónů eur (2,8 miliardy korun). Sponzorství v rámci kampaně na vylepšení image Gazpromu dojednal exkancléř Gerhard Schröder, šéf dozorčí rady jedné z jeho dceřiných společností. Putin zná Drážďany ze svého působení rezidenta sovětské tajné služby KGB z let 1985 až 1990. V roce 2001 se do města na Labi vrátil už jako hlava ruského státu.

Reklama

Související články

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém...

Výběr článků

Načítám