Hlavní obsah

Jednání V4 narušily spory Fica a Gyurcsánye

– VISEGRÁD
Novinky, Ivan Vilček (Visegrád)

Pondělní jednání premiérů visegrádské čtyřky v maďarském Visegrádu probíhalo ve znamení napjatých slovensko-maďarských vztahů. Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány nečekaně zrušil odpolední dvoustranné jednání se slovenským premiérem Robertem Ficem. Gyurcsány tvrdil, že nevidí možnost úspěchu takovéhoto jednání.

Článek

"Naše stanoviska jsou úplně odlišná. Já bych mohl představit naše stanovisko, premiér ho odmítne a opačně. To by nebyl žádný dialog. Pohádat se a vzájemně se poučovat je jednoduché, ale to nebylo naším cílem," uvedl Gyurcsány na společné tiskové konferencí premiérů.

Přestřelka mezi Ficem a Gyurcsányem

Fico novinářům řekl, že důvody zrušení schůzky považuje za směšné. "My jsme připraveni jednat kdekoliv a kdykoliv. Především o dobrých sousedských vztazích mezi našimi zeměmi," reagoval Fico. Slovní konflikt mezi oběma premiéry pokračoval i po novinářské otázce směřující na nedávné protimaďarské útoky na Slovensku. "Když někdo připustí nacionalisty k moci, musí počítat s tím, že to posilní radikály a nacionalisty v celé zemi. Tyto síly je potřeba držet daleko od moci," argumentoval Gyurcsány.

"Maďarský premiér mluvil asi o jiné zemi než o Slovensku. Máme demokraticky zvolenou vládu, která jasně odsoudila všechny formy extremismu, nacionalismu a xenofobie. Vůbec nerozumím, o čem maďarský premiér mluví," dodal Fico.

Oba premiéři vzápětí zdůraznili, že jednání premiérů čtyř členských zemí tyto konflikty nenarušily a probíhaly v přátelské atmosféře. "Nechceme, aby dvoustranné spory ovlivnily spolupráci v regionu," dodal Gyurcsány. Maďarský premiér prohlásil, že v současném období dochází ve většině zemí Visegrádu k určitému vystřízlivění a ztrátě iluzí.

Topolánek: Vystřízlivění po 17 letech

Český premiér Mirek Topolánek k tomu dodal, že tyto problémy mají stejné kořeny. "Po 17 letech lidé zjišťují, že cesta za vysněným Západem nebude tak jednoduchá. Jsme však zbytečně hysteričtí, podobné události se dějí i v ostatních evropských zemích. To je pouze neznalost našich mladých demokracií, než že by tyto problémy byly nezvládnutelné," dodal.

Společný plán: Schengen v roce 2007

Premiéři Visegrádu ve společném prohlášení zdůraznili, že jsou jednotně za rozšíření Schengenu v plánovaném termínu od října 2007. "Státy Visegrádu trvají na dodržení původního termínu. Pokud dojde k oddalování, bude to mít vliv na důvěryhodnost evropských institucí. Není to technický problém, ale politická otázka. Všichni členové Evropské unie jsou rovnoprávní, nesmí mezi nimi existovat žádné rozdíly mezi starými a novými členy," uvedl slovenský premiér.

"Schengen je především otázka politická a psychologická. Když existuje politická vůle, tak technické problémy se vyřeší vždy," uvedl český premiér Topolánek.

Reklama

Související články

Visegrádská čtyřka požaduje větší rozpočet

Více peněz do společného fondu Visegrádské čtyřky (V4) chtějí dát ministři zahraničí členských zemí. Oznámili to v úterý při setkání v Bratislavě šéfové...

Klaus si pochvaloval schůzku zemí Visegrádu

Na zámku v Lánech na Rakovnicku se v pátek sešli prezidenti zemí takzvané visegrádské čtyřky (V4), tedy České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska. Během...

Výběr článků

Načítám