Hlavní obsah

Premiéři zemí Visegradu slaví patnácté narozeniny skupiny

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Visegrád)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VISEGRÁD

Regionální uskupení Visegrádská čtyřka bylo založeno před 15 lety. Výročí si současní premiéři České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska v úterý připomínají na místě jeho založení v maďarském městě Visegrád na břehu Dunaje.

Článek

Mirek Topolánek, Robert Fico, Jaroslaw Kaczyňski a Ferenc Gyurcsány se scházejí v čase, kdy je vnitropolitická situace ve většině z těchto zemí napjatá. Například pro Topolánka to bude první visegrádský summit a zároveň i poslední jeho zahraniční cesta před demisí. Tu podá vláda, která nezískala důvěru, ve středu.

V Polsku hrozí předčasné volby, i když šéf populistické Sebeobrany Andrzej Lepper v pondělí oznámil, že je ochoten jednat o obnovení koalice, z níž před třemi týdny odešel. Maďarský premiér zase čelí každodenním demonstracím v ulicích měst. Skupina asi dvaceti lidí s maďarskými vlajkami před visegrádským hradem skandovala hesla požadující odchod Gyurcsánye z čela vlády. Slovenský předseda vlády je pro změnu terčem kritiky za účast nacionalistické Slovenské národní strany ve vládě.

K patnáctinám nový web a vyšší rozpočet

Premiéři V4 představí nové internetové stránky Visegrádu a publikaci o dosavadním vývoji regionálního uskupení. Předsedové vlád rozhodnou o navýšení ročního příspěvku na činnost uskupení na 1,25 miliónu eur na každou zemi. Celkový roční rozpočet V4 tak bude pět miliónů eur, což je skoro 150 miliónů korun.  Rovněž rozpočet Mezinárodního visegrádského fondu se zvýší od roku 2007 na pět milionů eur. Slovensko se oficiálně ujme rotujícího předsednictví fondu.Z Visegrádského fondu se podařilo financovat řadu projektů z oblasti školství, kultury nebo vědy.

Premiéři využijí setkání také k dvoustranným jednáním. Topolánek bude rokovat se slovenským premiérem Ficem, ale největší pozornost na sebe určitě soustředí první setkání Fica a Gyurcsánye. Po vstupu nacionalistů do slovenské vlády a po vzájemných verbálních útocích totiž slovensko - maďarské vztahy do značné míry ochladly.

Reklama

Výběr článků

Načítám