Hlavní obsah

Policie: Politkovskou před vraždou sledovali

– MOSKVA
ČTK, Novinky, RIA Novosti

Známá ruská novinářka Anna Politkovská se podle pondělního vyjádření ruských kriminalistů stala v sobotu v Moskvě obětí předem připraveného zločinu, na kterém se podílelo více lidí. Samotného vraha zřejmě zachytila bezpečnostní kamera v domě, ovšem jen zezadu. Do obličeje mu vidět není.

Článek

Žurnalistku v poslední době sledovala skupina lidí "všude, kde se pohybovala", dodal zdroj. Vrah znal i kód otvírající dveře do domu. Bezpečnostní kameru v domě nevyřadil, možná proto, že se mu dařilo stát k ní vždy bokem nebo zády.

Vraždu popsal jeden z kriminalistů: "Vrah čekal na Politkovskou v přízemí na plošině u schodiště a výtahu. Novinářka přijela svým autem z nákupu v samoobsluze, vzala část tašek s nákupem a odnesla je domů. Když se vracela pro další balíčky, u dveří do výtahu ji vrah střelil do hrudi a podruhé do hlavy." Druhá rána byla podle něj ranou jistoty.

Policie předpokládá, že muž pracoval na zakázku. Kdo si mohl vraždu objednat, však zatím není jasné. Pozorovatelé navíc spekulují, že vrah už nemusí být mezi živými.

Pitva a balistické zkoušky

V pondělí se konala pitva a balistická expertíza pistole Makarov a čtyř nábojnic nalezených na chodbě domu. Ta má zjistit, zda se jednalo o vražednou zbraň, nebo zda byla u mrtvé zanechána s úmyslem zmást stopy.

Vyšetřovatelé prověřují též čísla z mobilního telefonu novinářky. Dlouhou dobu také zkoumali její stůl v redakci listu Novaja gazeta, kde pracovala. Policie odnesla její deníky, rukopisy i pevný disk z počítače. Do dnešního čísla Politkovská slíbila dodat článek s důkazy o mučení lidí v Čečensku, tvrdí její spolupracovníci. Její investigativní práce mohla být důvodem, proč byla zlikvidována.

Dohled nad vyšetřováním vraždy novinářky, která o současných poměrech v Rusku psala velmi kriticky, převzal osobně ruský generální prokurátor Jurij Čajka.

Poslední rozloučení a pohřeb uznávané novinářky Politkovské se uskuteční v úterý na moskevském Trojekurovském hřbitově.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám